Annons

Norén inte överraskad av PGA:s beslut

Den svenska golfstjärnan Alex Norén är inte förvånad över att "saudistjärnorna" stängs av från PGA-touren.
Golf • Publicerad 9 juni 2022
Alex Norén under den första rundan av golftävlingen Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.
Alex Norén under den första rundan av golftävlingen Scandinavian Mixed på Halmstad golfklubb.Foto: Pontus Lundahl/TT

PGA-touren har länge hotat med att stänga av de golfspelare som valt att spela på den nya och kontroversiella LIV-touren, som finansieras av auktoritära Saudiarabien.

På torsdagen verkställdes hotet. De flesta av dem – exempelvis Dustin Johnson och Sergio García – hade redan avsagt sitt medlemskap, men nu är det klart att även Phil Mickelson stoppas från spel.

"Det är tråkigt"

Annons

– Jag tycker att det är tråkigt att spelarna lämnar touren och att man inte får spela mot dem. Speciellt Dustin, som jag tycker är otroligt duktig. Jag har inget emot hans beslut, men det är bara tråkigt att man inte får spela mot honom, säger det svenska USA-proffset Alex Norén efter sin inledande runda (ett över par) av Scandinavian Mixed i Halmstad.

Normalt sett måste spelare ansöka om permission från sin "hemmatour" för att spela på andra tourer, men PGA-touren var tidigt ute och sade att inga permissioner kommer att ges för spel på LIV-touren.

– Enligt regelboken stämmer väl det. De har ju skrivit under på PGA-tourens regelbok och om du inte får "release" (permission) kommer du få en avstängning. Det är väl bara att läsa innantill, säger Norén.

Han vill inte gå in på de moraliska betänkligheterna kring att spela på en tour som finansieras av Saudiarabien. Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

"Gett mig nog med pengar"

Däremot uppgav Norén redan tidigare i maj för TT att han själv inte är intresserad av att spela på den nya touren. Något han pratat om även under veckan i Halmstad.

– Golfen har gett mig nog med pengar. Jag skulle gärna ge tillbaka 90 procent av dem mot bättre "scorer", säger Norén och fortsätter:

– Jag behöver inte så mycket pengar, jag skulle gärna ha ett par majors i stället. I början av karriären kanske man tänker att man vill ha lite pengar, men jag tror att många i den här branschen skulle byta pengar mot bättre resultat. Att vara med i toppen av majors mot Rory (McIlroy) och Tiger (Woods) och slå dem.

Generellt sett anser Norén att om pengar över huvud taget ska satsas någonstans är det på damgolfen.

– Pengar behövs i damtouren, så att fler damer kan livnära sig på golfen och spela så mycket golf som vi herrar kan, säger Alex Norén.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons