Annons

Norge överklagar Klæbos VM-diskning

Norges skidförbund har nu formellt överklagat diskningen av Johannes Høsflot Klæbo i skid-VM:s avslutande femmil.
Klæbo gick först i mål, men fråntogs guldet efter en lång jurydiskussion.
Skidor • Publicerad 9 mars 2021
Norges Johannes Høsflot Klæbo gick först i mål på skid-VM:s avslutande femmil men diskades efteråt på grund av den här incidenten, då ryssen Aleksandr Bolsjunovs stav gick av i början av upploppet.Foto: Adam Ihse/TT

"Vi hävdar att det är rätt att överklaga diskningen då vi är oeniga med juryns bedömning. Vi anser att det handlade om en 'race incident'", säger längdchefen Espen Bjervig i ett uttalande, skriver NTB.

Nu går ärendet vidare till en av Internationella skidförbundet (Fis) utnämnd kommitté, som ska komma med sitt beslut senast 72 timmar efter att överklagan tagits emot. Även det beslutet kan överklagas, i så fall till Fis egen domstol.

Annons

Herrarnas 50-kilometerslopp i söndags utgjorde en dramatisk avslutning på skid-VM i Oberstdorf. Ryssen Aleksandr Bolsjunov hade ledningen in på upploppet, när Klæbo försökte ta sig om i ett ytterspår. Det blev trångt och norrmannen råkade slå till Bolsjunovs stav, som gick av när ryssen satte den i marken.

Juryn ansåg att Bolsjunov som ledare hade rätten att välja spår, och att incidenten därför berodde på Klæbo.

– På bilderna kan man se att Klæbos arm stöter till staven, så att den hamnar mellan skidorna på Bolsjunov och bryts. Klæbo försöker passera utan att det finns tillräckligt utrymme för att undvika kontakt. Så ansvaret ligger på honom, sade Fis tävlingschef Pierre Mignerey efter loppet.

Guldet gick i stället till norrmannen Emil Iversen, som spurtade om den stavlöse Aleksandr Bolsjunov, medan Simen Hegstad Krüger flyttades upp till bronsplats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons