Annons

Klart: Norge säger nej till handbolls-EM

Norge avsäger sig arrangörskapet för damernas handbolls-EM i december. Nu ser det ut som att Danmark tar över hela värdskapet.
Handboll • Publicerad 16 november 2020
Svenska stjärnan Isabelle Gulldén. Arkivbild.
Svenska stjärnan Isabelle Gulldén. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är de norska smittskyddsreglerna som sätter stopp för EM-matcher i Trondheim. Beskedet kommer mindre än tre veckor före första matchen.

"Vi har vänt på varje sten i hopp om att få mästerskapet till Norge. Men det är med ett tungt hjärta som vi måste erkänna att det den här gången inte var möjligt att ordna ett mästerskap på hemmaplan för Norge", säger norska handbollsförbundets generalsekreterare Kåre Geir Lio i ett pressmeddelande.

Annons

Danska handbollsförbundet undersöker nu om Herning kan ta över hela turneringen. Det blir i så fall en stor logistisk utmaning. Två grupper i det inledande gruppspelet, en grupp i mellanrundan samt semifinaler och final skulle ha spelats i Trondheim.

"Vi tittar på det just nu. Mer kan vi inte säga i det här läget", säger den danska förbundsordföranden Per Bertelsen i ett uttalande.

Oro för mästerskapet

Det var sedan tidigare klart att Sverige inleder mästerskapet i Herning. För den svenska landslagschefen Hanna Fogelström kom inte det norska beskedet som en överraskning.

– Det var inte helt oväntat. Vi har ju väntat ganska många veckor för att se hur Norge ställde sig till detta. För oss förändrar det inte så mycket, vi går ändå fullt förberedda in i mästerskapet, säger Fogelström till TT.

TT: Finns det en oro för att mästerskapet ställs in?

– Ja, det är klart att det alltid ligger i bakhuvudet att "blir det verkligen av?". Allt kan hända. Men vi försöker bara vidta de åtgärder vi kan för att mästerskapet ska bli av. Sedan får tjejerna och ledarna förbereda sig så gott de kan och fokusera på handbollen.

Kan slippa flygresa

Om hela mästerskapet flyttas till Danmark innebär det att Sverige, vid eventuellt avancemang till finalhelgen, slipper resa till Norge.

– Klart att det är en fördel att slippa den resan. Men EHF (europeiska handbollsförbundet) hade ordnat ett chartrat plan till Norge. Så det hade inte varit någon exponeringsrisk kring corona, säger Hanna Fogelström.

Den norska kulturministern Abid Raja säger att det norska handbollsförbundet visar ansvarstagande genom beslutet.

– Mot bakgrund av infektionsläget i det här landet är det korrekt att de avsäger sig arrangörskapet. Liksom andra norrmän som är intresserade av handboll skulle jag vilja se att EM genomförs som planerat, men infektionsläget i Norge tillåter tyvärr inte det, säger Raja till norska nyhetsbyrån NTB.

Annons

Handbolls-EM spelas 3–20 december.

Fakta: Handbolls-EM 3–20 december

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien

Grupp C (ej klart): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien

Grupp D (ej klart): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop i Herning. Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal och treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien

5 december: Spanien

7 december: Ryssland

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons