Annons

Norlings sköna seger – 2–0 mot AIK

Det var som att vinna mot en gammal vän.
Rikard Norling njöt av framgången med IFK Norrköping – inte av att klå AIK med 2–0.
Fotboll • Publicerad 10 maj 2021
AIK:s Ebenezer Ofori i duell med Norrköpings matchvinnare Samuel Adegbenro.
AIK:s Ebenezer Ofori i duell med Norrköpings matchvinnare Samuel Adegbenro.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Rikard Norling knyter näven efter segern mot AIK, hans tidigare klubb.
Rikard Norling knyter näven efter segern mot AIK, hans tidigare klubb.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Samuel Adegbenros två mål gav Norrköping tredje raka segern. Den förde upp klubben bakom ledande Djurgården i den fotbollsallsvenska tabelltoppen.

För Norling var förstås matchen speciell. En stor del av 49-åringens tränarkarriär har utspelat sig på Råsunda, på träningsanläggningen på Karlberg och på Friends arena.

Annons

Redan i slutet av 1990-talet var han assisterande åt Stuart Baxter och sedan hade han uppdraget som chefstränare i två omgångar (2005–2008 och 2016–2020).

Den senare kröntes med SM-guldet 2018.

Norling tonade ned

Sedan kom det trista avskedet förra sommaren, när AIK och Norling skildes åt på grund av den svaga säsonginledningen. Parterna hade nått vägs ände.

Eter toppmatchen på sin nya hemmaarena ville han tona ned det som varit och kretsa kring det som är.

– Jag är bra på att hantera att möta AIK. Det har blivit för mycket sned fokus på det. Jag gick "all in" för att vinna och har inte varit så ursäktande, säger han.

Toppmatchen – det handlade om vilken klubb som skulle ta in på Djurgården – kunde ha blivit en allt annat än behaglig återträff med spelare och ledare han känner så väl.

Det var länge kollegan Bartosz Grzelak som ledde det taktiska spelet mellan tränarna. AIK skapade en mängd chanser, några riktiga farliga – som Nicolas Stefanellis stolpskott och Alexander Milosevics nick i ribban – under den första mållösa timman.

– Vi möter ett AIK med en matchplan vi inte får grepp på förrän efter pausen. Vi fick växa in i matchen och det gör vi för att vi är tålmodiga och sedan har vi många skickliga fotbollsspelare som kan avgöra matchen, säger Norling.

– Men det var en stentuff match. AIK är jättebra och det är många hos oss som kämpar hårt.

Vann fajten i straffområdena

När allt kommer omkring är det både de kollektiva och individuella färdigheterna i straffområdena som avgör fotbollsmatcher.

Annons

Den fajten vann till slut Norrköping.

AIK har – med all rätt – fått mycket beröm för sin starka defensiv. Tre nollor på fyra matcher inför mötet i Norrköping såg länge ut att bli en fjärde. Alexander Milosevic och Sotirios Papagiannopoulos är två "dörrvakter" (Grzelaks ord) i mittförsvaret och Erick Otieno kan redan nu klassas som en av allsvenskans främsta vänsterbackar.

Landslagsbacken Mikael Lustig saknades (sjuk) men innermittfältaren Bilal Hussein klev ned och spelade högerback i 70 minuter som om han aldrig gjort något annat.

När AIK stötvis jagade vidare efter matchens första mål åt sig Norrköping fram på vänsterkanten, nyinsatte (inte ens två minuter på planen) Ari Skulasons inlägg möttes med pannan av Samuel Adegbenro – som fick fira säsongens fjärde mål.

Ett ögonblick av tappat fokus i AIK-försvaret räckte för att Norrköping skulle lägga grunden till segern.

En bra prestation

– Vår styrka har varit försvarsspelet i eget straffområde där vi varit starka i inläggsspelet. Det är surt att det är just det som fäller avgörandet bakåt för oss. Som prestation tycker jag att vi gör en bra match, den är tillräckligt bra för att vinna matchen.

– Vi skapar målchanser, men så ofta i fotboll är det skärpan framför mål som fäller avgörandet. Det känns väldigt surt att vi inte får med oss poäng. Vi måste bita ihop och gå vidare. Vi har Malmö på torsdag, säger Grzelak.

AIK tvingades forcera, matchen öppnades. Norrköping högg i varje kontringsläge.

Med fem minuter kvar nickade Adegbenro in 2–0, via stolpen, på Sead Haksabanovics inlägg.

Efter fyra mål på de två senaste två matcher leder nu nigerianen skytteligan på fem mål.

Fakta: Den allsvenska vårspurten

Tre omgångar återstår innan allsvenskan tar EM-uppehåll. Dessutom har mötet mellan Malmö FF och Elfsborg i den 13:e omgången klämts in i vårsäsongen.

Matcherna:

Onsdag 12 maj:Häcken–Örebro, Djurgården–Östersund, Sirius-Elfsborg, Kalmar FF–IFK Göteborg, Varberg–Hammarby (samtliga 18.30)

Torsdag 13 maj:Halmstad–Mjällby (17.00), AIK–Malmö FF, Norrköping–Degerfors (båda 18.30)

Söndag 16 maj:Hammarby–Djurgården (17.30)

Måndag 17 maj:Elfsborg–Halmstad, IFK Göteborg–Sirius, Malmö FF–Kalmar FF, Mjällby–Häcken, Varberg–Norrköping, Östersund–AIK (samtliga 18.30).

Tisdag 18 maj:Degerfors–Örebro (18.30).

Torsdag 20 maj:Malmö FF–Elfsborg (18.30)

Lördag 22 maj:AIK–Mjällby (15.00), Östersund–Sirius (17.30)

Söndag 23 maj:Halmstad–Degerfors, Kalmar FF–Hammarby (båda 15.00), Häcken–Varberg, Djurgården–IFK Göteborg (båda 17.30)

Måndag 24 maj:Elfsborg–Norrköping, Örebro–Malmö FF (båda 18.30)

Fotnot: Med reservation för eventuellt ändrade matchdagar och avsparkstider på grund av den rådande pandemin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons