Annons

Thern: "Dags att gaska upp oss"

IFK Norrköping är ur slag.
Östgötarna föll med 2–3 borta mot bottenlaget Helsingborg och är nu sex poäng efter serieledaren Malmö FF.
Fotboll • Publicerad 10 augusti 2020
Norrköpings Simon Thern deppar efter slutsignalen och 2–3-förlusten i måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Helsingborg och IFK Norrköping.
Norrköpings Simon Thern deppar efter slutsignalen och 2–3-förlusten i måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Helsingborg och IFK Norrköping.Foto: Andreas Hillergren/TT

Efter åtta omgångar ledde IFK Norrköping fotbollsallsvenskan med sju poäng ner till bland annat Malmö FF. Sex omgångar senare är Norrköping sex poäng efter MFF sedan östgötarna tagit blott fem poäng på dessa matcher.

– Det gäller att inte börja tycka synd om sig själv. Nu är det fan dags att gaska upp oss. Och se till att vara tillräckligt bra även om domaren gör några misstag, och inte tycka synd om oss själva. För det är det värsta jag vet, säger mittfältaren Simon Thern efter 2–3-förlusten borta mot Helsingborg.

Tveksamma straffar?

Annons

Mot skåningarna fick Norrköping två straffar emot sig under den första halvleken. Båda kan kategoriseras som tveksamma, men även om Thern i halvtid sade till Dplay att ingen av dem var "solklar" ville han efter slutsignalen inte fokusera på domarinsatsen.

– Jag lägger faktiskt ingen vikt vid vad domarna gör. Det är självklart svårt att vara domare, men vi har haft lite stolpe ut med domslut tidigare också. Men det är så det är och det jämnar ut sig i slutändan.

Domaren Kristoffer Karlsson känner sig trygg med domslutet på den första straffen när mittbacken Martin Olsson gick omkull i straffområdet. Däremot är han inte lika nöjd med beslutet att blåsa straff när Norrköpings vänsterback Isak Bergmann Jóhannesson fick ett uppstudsande inlägg på axeln eller armhålan.

– Nu när jag ser rörliga bilder i efterhand tycker jag mer att den träffar uppe på bröstet eller ner på överarmen. Jag skulle nog säga att det är mindre straff än vad det är straff, säger Karlsson efter slutsignalen på Olympia.

Å andra sidan anser Karlsson – i efterhand – att han borde ha vinkat av när Alexander Franssons avslut styrdes i mål (1–0) via en hemmaspelare samtidigt som en Norrköpingsspelare stod offside.

– För backen som rör bollen räddar den och spelar den inte. Då går man tillbaka till första skottet och i det läget är faktiskt Norrköpingsspelaren i siktlinjen för målvakten. Så det lutar väl åt att Norrköping inte skulle ha haft mål där, säger Karlsson.

Prestationsmässigt anser Thern att Norrköping borde ha spelat hem de tre poängen på Olympia trots de insläppta målen.

– Det är jättesurt. Jag tycker att vi gör en jättebra andra halvlek och skapar mängder med målchanser – och vi bör ju vinna matchen. Nu är det lite stolpe ut och nu gäller det att vi tar oss i kragen och inte får några gamnackar. För vi är tillräckligt bra i dag för att få ett bättre resultat än att förlora med 3–2, säger Thern efter lagets andra raka förlust.

Jönsson avgjorde

Anfallaren Anthony van den Hurk – som blev utvisad på tilläggstid – satte den första straffen. Han brände den andra, men var sedan först på returen och tryckte in 2-1.

Den isländske stortalangen Bergmann Jóhannesson kvitterade till 2–2 i den 62:a matchminuten med ett riktigt drömmål och gav Norrköpingen chansen att vinna.

Annons

Men i jakten på en seger kontrade Helsingborg och i den 80:e minuten satte Rasmus Jönsson segermålet.

För Helsingborg var det blott den andra segern för säsongen och med sina 13 poäng lyfte skåningarna från jumboplatsen till säker mark i allsvenskan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons