Annons

Svensk guldmiss efter stafettdramatik

Sveriges skiddamer var storfavoriter till ännu ett guld i VM i Planica.
Men stafett är stafett.
När Ebba Andersson ramlade och Frida Karlsson sedan knäcktes på tredjesträckan gick guldet överlägset till Norge. Sverige fick nöja sig med brons.
Skidor • Publicerad 2 mars 2023
Ebba Andersson växlade över till Frida Karlsson.
Ebba Andersson växlade över till Frida Karlsson.Foto: Christine Olsson/TT

Emma Ribom hade bidragit starkt till att fältet sprack upp redan på första sträckan. När hon växlade över till Ebba Andersson handlade den här stafetten bara om fyra lag: Sverige, Norge, Tyskland och Finland.

Så långt såg det bra ut, men Andersson ställde till det för sig. I en kurva halkade svenskan till och bröt på egen hand en stav när hon ramlade med någon kilometer kvar att åka. Andersson tappade mark och Sverige låg fyra halvvägs in i stafetten, 8,7 sekunder bakom tätduon Tyskland och Finland och med tre sekunder upp till Norge.

Annons

Frida Karlsson var snart i rygg på Ingvild Flugstad Østberg och tillsammans jagade duon ikapp Tyskland och Norge i ett nafs. Skadan verkade vara reparerad.

Men Østberg skulle visa sig vara klart starkast på tredjesträckan. Norskan knäckte Karlsson rejält och ryckte till sig en ledning som gav Norge ett drömläge inför avslutningen.

Anne Kjersti Kalvå gick ut i ledning på sistasträckan, 6,2 sekunder före Tysklands Victoria Carl och 14,9 före Maja Dahlqvist.

Frida Karlsson blev samtidigt liggande länge i snön efter sträckan och fick ledas bort till slut.

Norge tog ett överlägset guld och hann fira med ett rejält kramkalas i målfållan innan Tyskland åkte in på silverplats, 20,5 sekunder bakom.

Maja Dahlqvist knäckte Finlands Krista Pärmäkoski i bronskampen, men det var en klen tröst den här gången. Sverige fick stryk av Norge med 28,7 sekunder.

Sveriges damer har nu tagit nio medaljer så här långt i VM: Tre guld, tre silver och tre brons.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons