Annons

Norska stjärnan vill träna med Sverige

De svenska sprintdamerna har dominerat under säsongen.
Nu öppnar norska åkare för att träna med konkurrenterna.
Skidor • Publicerad 11 mars 2022
Norges Tiril Udnes Weng. Arkivbild
Norges Tiril Udnes Weng. ArkivbildFoto: Lise Åserud/NTB/TT

Norges damsprintåkare hänger inte med svenska konkurrenterna. Ett tungt faktum för världens bästa skidnation. Tiril Udnes Weng, som är en av norska sprintprofilerna förklarar den norska frustrationen. Speciellt sedan Jonna Sundling vunnit sprintkvalet i Falun med åtta sekunder när hon själv inte ens gick vidare från kvalet:

– Det är som om en distansåkare skulle vinna med tre minuter.

Annons

Tiril Udnes Weng fortsätter:

– Sverige har starka som blivit starkare och mer explosiva. De har bra toppfart. Vi kan matcha dem när det inte går så fort, men i hög fart har vi ingen chans.

Ny tränare

Nu slutar Norges damtränare Ole Mårten Iversen och Tiril Udnes Weng har en tydlig kravprofil på efterträdaren:

– Jag vill ha en tränare som är engagerad och har ett nytänkande. En tränare som ger goda råd och vägleder oss till att bli bättre. Ole Mårten har kommit med mycket bra, men vi har inte tagit det steg som kunde förväntat att vi skulle ta de sista fyra åren. Men där talar jag för mig själv.

Träna med svenskorna

TT: Skulle det vara intressant att köra ett gemensamt träningsläger med svenskorna för att få mer kunskap svenska sprintframgångarna på damsidan?

– Det skulle vara väldigt intressant. Om de har lust att ha med oss vore det bra. Jag kan betala för mig!, säger Tiril Udnes Weng och säger att en sådan inbjudan skulle bara intressant för fler norska skiddamer:

– Jag känner min tvillingsyster (Lotta Udnes Weng) så väl att jag kan garantera att hon är intresserad. Jag kan tro att det skulle vara intressant för de flesta.

Svensk svar

Svenske längdchefen Lars Öberg tycker också att det är en intressant tanke:

– Samarbete är något vi alltid skulle vilja vara öppen med, transparens, öppenhet och samarbete.

– Att direkt samarbeta med Norge det kan jag inte ge något svar på. Men jag vill inte döda tanken och frågan. Men vi har ju tidigare samarbetat med USA och Kanada och Schweiz. Jag är öppen för det, men sedan får vi se hur intimt man ska samarbeta.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons