Annons

Nu laddar Jonas för nytt OS-guld

I Sävsjö Skyttecenter, Nordeuropas största anläggning för skytte inomhus, laddar Jonas Edman, 37, för att försvara sitt OS-guld.
Sport • Publicerad 22 april 2004
Jonas Edman från Bankeryd ska försvara sitt OS-guld, gevär liggande 60 skott, i Atén. Foto: SVEN ELOFSSON
Jonas Edman från Bankeryd ska försvara sitt OS-guld, gevär liggande 60 skott, i Atén. Foto: SVEN ELOFSSONFoto: 

Smålänningen från Bankeryd har inför Atén ofta mötts av samma fråga.

Har du inte allt att förlora med en ny OS-start?

Annons

- Jag har absolut allt att vinna. Jag har redan mitt guld och det kan ingen ta ifrån mig. Skulle jag ta ett till ser jag det som jättebonus och skulle jag misslyckas är det ingen katastrof, svarar Jonas Edman.

Med sitt gevär, liggande 60 skott, har han vunnit det mesta; OS-guld, VM-guld och parkerat på förstaplats på världsrankingen under drygt två år.

Den regerande olympiske mästaren vann även Världscupen i Atlanta 2002.

- För att gå till OS-final måste jag skjuta minst 596 poäng. Kan jag få ihop 597 eller 598 har jag slagläge mot medalj, funderar Jonas Edman.

Många timmar utomlands

Han har planerat 735 träningstimmar och 13 tävlingsveckor utomlands i år. Jonas vill ha kvar sitt civila arbete, generalagent och import av skytteartiklar, till 50 procent av sociala skäl.

I Sydney var Bankerydskytten en medial outsider som fick en behaglig resa mot guldet.

- Nu får jag annorlunda yttre förutsättningar. Det kommer att bli svårt att leva upp till kraven på medalj. Får jag 60 bra tävlingsskott är jag nöjd och i en final kan allt hända.

Finaler inomhus

20 augusti på Marco Polo-banan i Atén smäller det. För första gången i historien skjuts alla finaler i en inomhushall. Jonas får slåss mot värme och att hantera en enorm stress i kroppen den dagen.

Annons

- Att tävla i värme är normalt inga problem för min del. Det var varmt när jag vann i OS och det var varmt när jag vann i Världscupen i Atlanta, säger Jonas, som backas upp av sina största sponsor, Sveriges Olympiska Kommitte.

Sävsjö Skyttecenter, med entusiasten Jonny Karlsson i spetsen, håller tummarna för Jonas.

I Arlas gamla ostlager är Sävsjö skyttecenter ett treårigt EU-projekt som invigs av kungen i maj. Fyra skytteförbund, och dess 250 000 medlemmar, äger den förnämliga anläggningen. 5 700 kvardratmeter, till en kostnad av 20 miljoner för ombyggnad, kan lyfta svenskt skytte mot nya olympiska triumfer.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons