Annons

Nu tar Einarsson över i Åby

Att ha Einarsson som efternamn förpliktigar i bandy-Sverige. Det vet Björn Einarsson som i Åby/Tjureda IF gör debut som huvudtränare.
Åby • Publicerad 10 november 2016
Åby/Tjuredas tränare Björn Einarsson laddar för skott på sista träningen inför premiären mot Tjust borta. Foto: Lena Gunnarsson
Åby/Tjuredas tränare Björn Einarsson laddar för skott på sista träningen inför premiären mot Tjust borta. Foto: Lena Gunnarsson

Pappa Curt Einarsson är en av svensk bandys största ledare. Kanske den störste.

Han kallades bandyprofessor och var förbundskapten för Sveriges herrlandslag 1973–75 och 1987–89. Och han förde som klubbtränare både IF Boltic och Vetlanda BK till SM-guld.

Annons

– Min far hade utan tvivel framgångar och jag strävar inte mot det han uppnått. Jag konstaterar att vi jobbar på olika nivåer, säger Björn Einarsson.

38-åringen tycker att det är mer stimulerande än en belastning att gå in på samma bana som pappan.

I kväll är det seriepremiär mot Tjust i Västervik.

I den matchen visar Åby/Tjureda upp fem mer eller mindre nya spelare.

24-årige målvakten Linus Johansson från Tranås Bois har meriter från fem allsvenska säsonger och från U-landslaget. Linus kommer att ersätta Oskar Löfqvist som gått till Jönköping.

– Jag har hamnat i ett bra gäng. Det var lätt att komma in i laget. Ett lag som jag tror kan hålla en hög lägsta-nivå i division 1, säger Linus, som studerar till civilekonom vid Linnéuniversitet i Växjö.

Målvakten från Vaggeryd har stått i allsvenskan fyra säsonger i Tranås Bois och en säsong i allsvenskan när Stjärnan i Oskarshamn var där.

Andreas Lysell från Vetlanda BK kommer att lyfta Åbys offensiv.

– Andreas är en otroligt duktig skridskoåkare och jag tycker att han blivit en bättre bollbehandlare med åren, förklarar Björn Einarsson.

Defensive mittfältaren Pontus Sjölund kommer hem från Vetlanda BK och blir lagkapten 21 år ung.

Annons

Halvan Johan Gunnarsson missade i stort sett hela förra säsongen för en knäskada, men är nu redo igen, och bollbohemen William Adamsson ska spela juniorbandy med Vetlanda BK och seniorbandy för moderklubben Åby/Tjureda.

Björn Einarsson blir nu ansvarig för ett seniorlag för första gången, men han är inte orolig inför uppgiften.

– Nej, vi har ett bra gäng och vi la grunden redan förra säsongen, säger Björn, väl medveten om att Åby/Tjureda i kvalet höll på att slå ut självaste Örebro SK.

Årets målsättning?

– Vi har inte i truppen talat om någon målsättning, utan vi siktar på att vinna så många matcher som möjligt. Vi, Skirö och Målilla tror jag kan slåss om seriesegern, svarar Björn.

Han talar optimistiskt om lagbygget.

Åby/Tjureda har inför säsongen inte haft stor spelaromsättning.

Men högerhalven Fredrik Rinaldo har lagt av med ålderns rätt. Hans plats tar Viktor Nyman, som spelat i Vetlanda BK:s U 20, hand om.

– Rinaldo går inte att ersätta. Ska vi hitta en lika bra får vi leta bland världsspelare.

Curt Einarssons tre söner, Björn, Ulf och Per, går nu skilda vägar i bandylivet.

Annons

Björn finns i Åby/Tjureda, Per spelar vidare i Hammarby, och Ulf har lagt bandyrören på hyllan.

Nytt i Åby/Tjureda, från vänster Andreas Lysell, Linus Johansson, Johan Gunnarsson och Pontus Sjölund. Saknas på bilden gör William Adamsson.
Nytt i Åby/Tjureda, från vänster Andreas Lysell, Linus Johansson, Johan Gunnarsson och Pontus Sjölund. Saknas på bilden gör William Adamsson.
Fakta

Premiären

11 november: Skirö-Malmbäck.

Tjust-Åby/Tjureda.

12 november: Månsarp-BK Bore.

13 november: Bois BK-Stjärnan.

Division 1 Södra består av nio lag. Målilla står över första omgången och inleder mot Åby/Tjureda den 18 november.

Sven ElofssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons