Annons

Nu väntar ljuvliga Ljungskile för kapten Velic och hans Öster

Det är en harmonisk, ödmjuk och eftertänksam Denis Velic som Smålandsposten träffar efter fredagsförmiddagens soliga Österträning på Värendsvallen.
Sport • Publicerad 30 augusti 2014
Denis drar till. Denis Velic i aktion på gårdagens träning. Östers kapten gör ofta mål mot Ljungskile, som Öster ska möta på Skarsjövallen i morgon kväll. Foto: FILIP SJÖFORS
Denis drar till. Denis Velic i aktion på gårdagens träning. Östers kapten gör ofta mål mot Ljungskile, som Öster ska möta på Skarsjövallen i morgon kväll. Foto: FILIP SJÖFORSFoto: 

Efter en tung period (en seger på sex matcher) börjar det äntligen ljusna för Öster även sportsligt.

Öster följde upp 5-0-segern mot BW-90 i svenska cupen med tre poäng mot Husqvarna FF i måndagens måstederby.

Annons

På söndag reser Velic & Co till västkusten för att ta sig an favoritmotståndaren Ljungskile SK.

Vadå favoritmotståndare?, tänker ni kanske. Ljungskile ligger ju tvåa i tabellen och är obesegrat i 15 (!) raka seriematcher.

Visst, men faktum är:

? att Öster inte förlorat mot Ljungskile sedan juni 2007.

? att Öster (Alexander Nadj) hållit nollan i sina tre senaste matcher mot Ljungskile.

? att Öster redan besegrat Ljungskile en gång den här säsongen.

– Visst kan det mentalt kännas bättre att ta sig an ett lag man sällan förlorar mot än ett lag man sällan vinner mot, men rent sportsligt tror jag inte det går att slå fast att olika lag passar varandra olika bra, säger Denis Velic.

Men du har gjort fyra mål i de fyra senaste matcherna mot Ljungskile - är det bara tillfälligheter?

– Jag tror det, eller är det så enkelt att Ljungskile alltid underskattar mig.., skrattar Denis.

– Skämt åsido - jag vill påstå att Ljungskile är seriens jämnaste lag tillsammans med Sundsvall. Men samtidigt som vi har respekt för Ljungskile tror jag att dom har respekt för oss.

Annons

Ljungskile och Öster är två av superettans mest kryssglada lag.

? LSK har spelat oavgjort nio gånger - bland annat i fem av sina sex senaste matcher.

? Öster har spelat oavgjort sju gånger - bland annat i två av sina fyra senaste matcher.

– Men det finns skillnader mellan oss och Ljungskile. Vi har ofta tappat till kryss. Dom har hämtat upp till kryss. Vi har ofta följt upp våra kryssmacher med en förlust. Ljungskile har alltid följt upp sina kryssmatcher med en seger, säger Velic.

Som ni märker har Östers lagkapten inte bara koll på bollen, utan även på statistiken.

Trots det gillar han inte när journalister, och supportrar, spekulerar kring vilka kommande matcher som måste vinnas, vilka som kan vinnas och vilka som är omöjliga att vinna.

– Jag minns förra hösten. Då sa alla att vi skulle fixa kontraktet genom att vinna hemmamatcherna mot Halmstad, Gefle och Djurgården. När vi sedan föll med 0–1 mot Halmstad blev pressen på oss ännu större inför Gefle-matchen, som slutade 1–4.

– Min uppfattning är att man har lika stor, eller liten, chans att vinna alla matcher. Ifjol vann vi till exempel mot såväl Göteborg som Elfsborg och Häcken - men förlorade alltså mot Halmstad och Gefle.

Apropå fjolåret berättar Velic att tränarskiftet, och bytet av spelsätt, inför den allsvenska comebacken ställde till det.

– Det tog två år för Roar Hansen att fullt ut sätta sin prägel på vårt spel. Sedan kom Andreas Thomsson med ett helt annat upplägg. Vi värvade en del äldre spelare och jag kan av egen erfarenhet säga att det är svårare att ändra sitt spelsätt från år till år ju äldre man blir.

Annons

Och det är ingen hemlighet att du gillar bollinnehavsfotboll bättre än långbollsfotboll?

– Så är det. Nu har klubben anställt Roberth Björknesjö som tränare och han har under alla sina 17 år som tränare förordat en fotboll med stort bollinnehav. Då förutsätter jag att vi spelar så resten av den här säsongen och många år framöver.

Inför säsongen tippades Öster bli ett lag för superettans toppstrid.

Men med nio omgångar kvar har Växjölaget bara två poängs marginal till negativ kvalplats.

– Såväl före säsongen som nu är vår interna målsättning att bli ett stabilt mittenlag. Det tycker jag vi har alla förutsättningar att klara av trots att klubbens ekonomi inte ger utrymme för några större värvningar.

Du har spelat på lite olika positioner under säsongen. Var i laget trivs du bäst?

– Jag vill vara på den position som ger Öster störst chans att vinna fotbollsmatcher. Även om det skulle vara på avbytarbänken eller läktaren. Ingen enskild spelare är större än klubben, svarar lagkapten Velic.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons