Annons

Nya förslaget: 80 lag i superligan

Planerna på European Super League – den stängda elitligan som skulle konkurrera med Champions League – mötte massiva protester och kollapsade.
Nu lanseras ett nytt, bredare förslag med upp till 80 klubbar i fyra olika divisioner.
– Det är dags för en förändring, säger Bernd Reichart, en av upphovsmännen bakom den uppdaterade versionen.
Fotboll • Publicerad 9 februari 2023
Supportrar protesterar mot den europeiska superligan 2021, här utanför Chelseas hemmaarena Stamford Bridge. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT
Tydligt budskap mot Super League utanför Anfield våren 2021.Foto: Jon Super/AP/TT

Det är två år sedan företrädare för några av Europas största klubbar presenterade ett färdigt och genomarbetat projekt som i grunden skulle förändra den europeiska cupfotbollen.

Reaktionerna var omedelbara, från ett Uefa som aggressivt försvarade sin ställning som arrangör ned till förbannade supportrar som inte var det minsta intresserade. Inblandade klubbar som Arsenal och Chelsea drog sig snabbt ur och bad sina fans om ursäkt.

Annons

Projekt föll platt till marken.

Samtal sedan i höstas

Men Real Madrid, Barcelona och Juventus – den hårda kärnan i projektet – höll fast vid planerna och har aldrig släppt dem.

Nu uppger flera internationella medier att en uppdaterad version av Super League mejslats fram och kontakter sedan i höstas tagits med toppklubbar runt om i de stora europeiska ligorna.

Drivande är organisationen A22, ett systerföretag till Super League (ESL) som backas upp av Real Madrid, Barcelona och Juventus.

Bernd Reichart, vd för A22, säger till den tyska tidningen Die Welt och citeras av brittiska Sky Sports:

– Grunden för europeisk fotboll riskerar att kollapsa. Det är dags för en förändring. Det är klubbarna som är entreprenörerna och tar riskerna.

– I våra samtal har det framkommit att klubbar ofta tycker att det är omöjligt att uttala sig offentligt mot ett system som använder hot om sanktioner för att motverka motstånd.

"Finns mycket att göra"

– Vår dialog var öppen, ärlig, konstruktiv och resulterade i tydliga idéer om vilka förändringar som behövs och hur de skulle kunna genomföras. Det finns mycket att göra och vi kommer att fortsätta vår dialog.

I det nya upplägget ryms 60 till 80 klubbar, indelade i olika divisioner där varje klubb spelar minst 14 matcher per säsong.

Medlemmarna av Super League ska inte vara permanenta utan kvala in via sina inhemska ligor.

Annons

Under hård press från storklubbarna har Uefa ändrat det framtida formatet på Champions League. Från säsongen 2024/2025 ökas antalet klubbar från 32 till 36, en enda division spelas och varje klubb spelar tio matcher jämfört med de nuvarande sex gruppspelsmatcherna.

Fakta: Superligan som kollapsade

Tolv klubbar ställde sig bakom förslaget på en europeisk superliga när förslaget presenterades i april 2021: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid.

Efter ett massivt motstånd valde samtliga klubbar utom Real Madrid, Barcelona och Juventus att hoppa av projektet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons