Annons

Nya hallen ska ta Vipers till eliten

Tidigt nästa höst kan Växjös nya innebandyarena stå klar. Då börjar Växjö Vipers en satsning mot superligan för både herr- och damlag.
– Inom fem år ska vi klara av det, säger Magnus Hermansson, marknadsansvarig i klubben.
Sport • Publicerad 20 oktober 2010
Glada. Magnus Hermansson från Växjö Vipers och Kenneth Ädelby från Svenska innebandyförbudet är glada efter kommunfullmäktiges positiva besked.
Glada. Magnus Hermansson från Växjö Vipers och Kenneth Ädelby från Svenska innebandyförbudet är glada efter kommunfullmäktiges positiva besked.Foto: Filip Sjöfors

Den främsta anledningen till satsningen på en ny innebandyarena i Växjö är det stora intresset för sporten. Bristen på halltider är ett stort problem.

– Vi växer så det knakar och ett problem vi har är att vi slår huvudet i taket. Då är det fantastiskt att komma till ett sådant här ställe, säger Lars-Gunnar Tjärnkvist, ordförande i Svenska innebandyförbundet.

Annons

Snart är den mest akuta hallbristen ett minne blott i Växjö. I tisdags kom ett väntat och positivt besked från kommunfullmäktige. Växjö Vipers och Vöikers får det ekonomiska stöd som behövs för att gå vidare med sina planer. Snart inleds jakten på en entreprenör och redan nästa höst ska arenan stå klar.

I den nya anläggningen kommer det att finnas två hallar, en matcharena och en träningshall. Matcharenan kommer att kunna ta emot runt 1 400 åskådare. Anläggningen har ritats av arkitekter som tidigare skapat ishallarna i Karlstad, Jönköping och Gävle.

– Det blir en hall som ligger i framkant, framför allt när det gäller media. Det finns stora möjligheter att söka arrangemang i framtiden, säger Kenneth Ädelby från Svenska innebandyförbundet.

Han är ansvarig för projektet 40x20 där förbundet hjälper klubbar som vill bygga nya arenor. 60 av landets 1 000 innebandyföreningar har fått hjälp med erfarenhet, kompetens, idéer och även ett ekonomiskt stöd. Projektet i Växjö innebär att Vipers och Vöikers kan växa som föreningar. 850 ska snart vara fler än 1 000 aktiva och då blir föreningarna bland de största i Sverige. Under veckorna kommer även friskolorna att utnyttja den nya anläggningen. Totalt beräknas 2 500 aktiva besöka hallen varje vecka. Det innebär ett ekonomiskt tillskott för klubbarna.

– Vår affärsidé gör att vi täcker 70 procent av anläggningens driftskostnader genom vår egen verksamhet, säger Åke Axelsson, ordförande i Växjö Vipers som också kan räkna med ett driftsbidrag från kommunen på två miljoner kronor.

Samtidigt som klubbarna breddas inleds också en satsning mot toppen. När hallen är klar påbörjar Växjö Vipers sin resa mot herrarnas superliga. Klubben siktar också på damernas elitserie, trots att de inte ens har ett damlag i dag. Enligt marknadsansvarige Magnus Hermansson är organisationen viktigast i vägen mot eliten. Han tror att det finns kapacitet med två elitlag i Växjö Vipers.

– Ja, det finns det. Vi måste bara plocka in det.

Spelarna i Växjö Vipers välkomnar de nya hallplanerna.

– Det tar sporten till en annan nivå. Det blir proffsigare, säger Mazdak Shiasi och Kristofer Widlund håller med:

– Sporten i sig får större respekt om varje klubb kan presentera någon form av hall.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons