Annons

Nya vallachefen räds inte kritik: Vi är ett lag

Längdskidlandslagets nya vallachef heter Anders Svanebo.
Den utsatta positionen är inget som skrämmer.
– Det fanns aldrig någon tvekan, säger han.
Längdskidor • Publicerad 10 augusti 2023
Nye Vallachefen Anders Svanebo
Nye Vallachefen Anders SvaneboFoto: Mickan Palmqvist/TT

Företrädaren Petter Myhlback lämnade landslaget i längdskidor under uppmärksammade former efter en dispyt under VM i Planica förra säsongen – då stjärnan Frida Karlsson efter stafetten kritiserade vallningen.

Den nya vallachefen och före detta landslagsåkaren Anders Svanebo tvekade ändå inte när han fick frågan.

Annons

– Jag var inte en del av organisationen då (under VM) så jag har svårt att uttala mig om det men mitt sätt att leda är att man är kommunikativ. Jag vill skapa ett engagemang hos vallare, ledare, tränare och åkare för att vi som lag ska prestera på absoluta världsnivå, säger han.

Svanebo menar att det är okej om åkarna är ärliga och kritiserar materialet direkt efter ett lopp.

– Absolut ska de kunna vara det. Men vi gör ju det här tillsammans. Vi är alla ett lag. Jag ser fram emot att få en bra samverkan mellan alla parter.

”En del brandsläckning”

Svanebo tillträder sitt nya jobb i början av september och kommer från en tjänst som gruppchef på räddningstjänsten i Medelpad.

Han hinner knappt nämna det förrän landslagschefen Anders Byström ”slår in straffsparken”:

– Det blir en del brandsläckning här också.

Svanebo tror att han kommer att ha nytta av sin arbetslivserfarenhet.

– Jag har jobbat med en grupp på elva brandmän. På räddningsinsatser jobbar man under hög press och måste vara kommunikativ: att samla gruppen, leda och styra så att alla drar åt samma håll, säger han.

Välkomnar fluorförbud

Internationella skidförbundet Fis beslutade i våras om att införa ett förbud mot fluorvalla från och med den kommande säsongen.

Anders Svanebo välkomnar förändringen trots omställningen den innebär.

Annons

– Man kan vända på det och säga att alla sitter i samma båt. Det skapar bra förutsättningar för att sätta sig vid ratten och styra.

Han lutar sig mot sina nya kollegor.

– Med den rutin som finns i lastbilen känner jag mig trygg. Vallateamet har under ett par år bedrivit en verksamhet där fluorförbudet har varit på tal. Jag känner mig trygg med det jobb man har gjort och kommer att göra, säger han.

Ursprungsplanen var att regeländringen skulle träda i kraft inför förra säsongen men Fis sköt på beslutet eftersom det inte är svårt att kontrollera att förbudet efterlevs.

Anders Svanebo är inte orolig för fusk.

– Nej, det är jag inte. Det är bara att rycka av plåstret. Det är positivt att man försöker komma ifrån de här ämnena och den påverkan som fluor har på vallare och åkare. Men även på miljö och natur, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons