Annons

Nye Moratränaren fast i Kalifornien

Han sitter fast i Kalifornen – 860 mil ifrån sitt nya lag – och har ingen aning om när han får träffa spelarna.
Johan Hedberg har fått en märklig start på tränaruppdraget i Mora.
Ishockey • Publicerad 9 maj 2020
Johan Hedberg i hemmet i Los Gatos utanför San Jose.
Johan Hedberg i hemmet i Los Gatos utanför San Jose.Foto: Privat
Johan Hedberg under en NHL-match med New Jersey 2013. Arkivbild.
Johan Hedberg under en NHL-match med New Jersey 2013. Arkivbild.Foto: Henny Ray Abrams

Faktum är att Johan Hedberg aldrig har träffat ledningen i den hockeyallsvenska klubben. Förhandlingarna, innan han skrev på tränarkontraktet, skedde via telefon och video.

– Det är moderna tider nu med hemmaarbete. Men jag har fått en bra uppfattning av Mora och människorna i klubben, säger han i en intervju från hemmet i Los Gatos utanför San Jose.

Annons

47-åringen berättar om den hårda karantänen i Kalifornien, som är hårt drabbat av corona.

– Jag är inte rädd för egen del. Det kanske låter lite arrogant. Samtidigt är det ingen som vet vad som händer. I Kalifornien är annars Sveriges sätt att hantera corona ett jättestort samtalsämne. Många är avundsjuka på svenskarna.

"Kloka åsikter"

Hedberg har dagliga digitala samtal med Mora.

– Dessa samtal handlar mycket om att klargöra vilka roller som olika personer har i klubben. Jag försöker lära känna dem och de verkar vara bra personer med sunda och kloka åsikter.

Han har samtidigt pratat med flera av spelarna.

– Visst är det bättre att samtala face to face. Men det är bara att gilla läget och dagens ungdomar (spelarna) är vana vi att kommunicera på det här sättet.

”Inte optimalt”

Det var 1999 som flyttlasset gick till USA för spel i NHL. Sedan dess har han varit permanent bosatt i USA, med undantag från lockoutåret 2004–2005.

Nu är det dags att flytta hem för gott. En av hans tre döttrar finns redan i Sverige. Men ingen vet när övriga familjen kan komma efter.

– Den här situationen med Mora fungerar bra just nu, men det är inte optimalt. Vi har biljetter bokade i juni, men vi vet inte om det går något flyg. Senast i augusti, när laget går på is, måste jag vara i Mora.

Det faktum att Johan Hedberg är Leksandsprofil som nu tränar Mora har inte väckt några större reaktioner söder om Siljan.

Annons

– Jag hade tankar i bakhuvudet att det kunde bli snack om det. Men allt har varit lugnt. Jag har bara fått positiva reaktioner, vilket är skönt.

Fick sparken

Planen är att bosätta sig i Mora, trots att familjen redan äger ett hus i Leksand, fem mil bort.

– För mig är det viktigt att bo där man jobbar. Jag vill kunna känna av stämningen hos invånarna i Mora och förstå hur saker fungerar. Dessutom jobbar man mer effektivt än att lägga ner tid på pendling.

Sedan 2013 har Johan Hedberg haft olika tränaruppdrag i USA. De fyra senaste säsongerna som målvaktstränare och assisterande tränare i San Jose Sharks. Den femte säsongen slutade med att han och övriga tränarteamet fick sparken i december 2019.

– Det var en chock och omtumlande när samtalet kom. Detta är en nyttig erfarenhet att ta med sig vidare och gör mig mer ödmjuk i tränarrollen, säger Johan Hedberg när han nu börjar sitt första år som huvudtränare.

– Samtidigt ska vi komma ihåg att det hänt mycket i Sverige under de år jag bott i USA. Jag vet exempelvis inte hur unga killar reagerar i dag jämför med när jag var ung i Sverige. Här måste jag vara ödmjuk.

Han berättar att mycket av det inledande tränararbetet handlar om att skapa en stark klubbkänsla. Att spelare och ledare ska få en stark identitet med Mora.

– Jag har inga officiella placeringsmål. Huvudmålet är att spelare, mig själv och alla runt om laget ska komma till jobbet varje dag med ambitionen att hela tiden bli lite bättre. Vi ska vara beredda att lägga ner det arbetet som krävs för att bli bättre. Jag kommer samtidigt att jobba mycket individuellt med spelarna för att få dem att växa.

Fakta: Johan Hedberg

Ålder: 47.

Familj: Fru och tre barn.

Fritidsintresse: Cykling, löpning. ”Klarar inte tennis och padel på grund av för dåliga knän.”

Karriär i Leksand: i juniorlagen 1987–1992. I elitserien 1992–1997, 1998–1999. 2004–2005 (NHL-lockout) i allsvenskan.

Klubbar i NHL under åren 2000–2013: Pittsburgh Penguins, Vancouver Canucks, Dallas Stars, Atlanta Thrashers, New Jersey Devils.

Tränare: Målvaktstränare alternativt assisterade tränare 2013–2019 i New Jersey Devils (NHL), Abany Devils (AHL), San Jose Sharks (NHL).

Aktuell: Ny tränare i Mora.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons