Nyförvärvet ska bidra med starkt duellspel

Växjö Artikeln publicerades
Nu går flyttlasset från västkusten till Växjö för Sebastian Crona (till höger). Här är han tillsammans med sportchefen Matias Concha under torsdagens presskonferens.
Foto:Filip Sjöfors
Nu går flyttlasset från västkusten till Växjö för Sebastian Crona (till höger). Här är han tillsammans med sportchefen Matias Concha under torsdagens presskonferens.

Nu är det presenterat och klart. Sebastian Crona spelar i Öster nästa säsong.

– Jag lägger inga fingrar emellan och tar en tackling när det behövs, säger mittfältaren.

I början av veckan avslöjade Smålandsposten att Öster gjort klart med Sebastian Crona. På en presskonferens under torsdagen presenterades mittfältaren som klubbens första värvning inför comebacken i superettan. Kontraktet är skrivet på två år.

– Öster är en fin förening med stort intresse runt sig. Det känns fantastiskt inspirerande att få representera den här klubben, säger den 25-årige mittfältaren.

Öster och Växjö är inte helt obekant för Sebastian Crona. Han provtränade med laget i januari. Men träningsmatchen mot Falkenberg i Tipshallen slutade med en stukad fot.

– Jag fick ett jättebra intryck då så jag har bara positiva intryck med mig.

Istället för Öster blev det spel med Varberg i superettan den gångna säsongen. På 27 starter blev det ett mål och en målgivande passning. Dessutom drog han på sig åtta gula kort, vilket gjorde honom till en av de mest varnade spelarna i serien.

Moderklubben är IF Lödde. Innan Varberg spelade han fyra säsonger, varav tre i division 1 södra, i Halmstadklubben IS Halmia.

Han beskriver sig som en tvåvägsspelare som gärna lirar balansspelare på mittfältet.

– Jag vill bidra med en bolltrygghet i uppspelsfasen, ett starkt duellspel och verkligen visa på planen att det är Öster som bestämmer från start till mål.

Du öste inte in poäng förra säsongen, hur ser du på din poängproduktion?

– Inte nöjd så klart, utan det är en bit jag vill utveckla väsentligt. Jag tror att jag kommer att passa mer i Öster där vi kommer att stå mer på motståndarens planhalva och trycka ner dem. Ju närmare mål man kommer desto fler poäng trillar in.

Åtta gula kort, är du en tuff spelare?

– Jag lägger inga fingrar emellan och tar en tackling när det behövs. Ibland tilldelas det gula kort när man förhindrar en kontring trots att tacklingen egentligen inte borde ge ett gult. Det kan bli en taktisk varning för att rädda laget i utsatta lägen.

Varför blev det ingen fortsättning i Varberg?

– Svårt att säga. Jag trivdes bra i Varberg med både tränare och lagkamrater. Men jag vill ta nästa steg i karriären och då kändes det här som det bästa valet.

Östers sportchef Matias Concha ser att Sebastian Crona som ska utmana om en plats på Östers sittande mittfält, där främst Isaac Shaze och Jonathan Drott höll till den gångna säsongen.

– Det är en bolltryg spelare och jag anser att de allra bolltryggaste ska hålla till i mitten. Det är där det inte får ske onödiga bolltapp och det är där spelet byggs upp. Han har de kvaliteter som krävs. Han är stark i kroppen och kommer att ge oss stabilitet.