Annons

Nygammal tävling rosad av skyttarna

Den lagda sportingrundan rosades av gästande skyttar då Växjö Jaktskytteklubbs sportingsektion efter fem års bortavaro från arrangörskartan anordnade en deltävling i Lahtiduvan.
växjö • Publicerad 25 maj 2015
Växjöjunioren Johannes Karlsson prickade in 46 träffar av 50 möjliga och blev sjua i den öppna seniorklassen då Lahtiduvan avgjordes i Bergunda. Foto: Mikael Svensson
Växjöjunioren Johannes Karlsson prickade in 46 träffar av 50 möjliga och blev sjua i den öppna seniorklassen då Lahtiduvan avgjordes i Bergunda. Foto: Mikael Svensson

En omfattande verksamhet och rader av SM-tävlingar och landslagtester under 2000-talet gjorde att bensinen tog slut för dem som då var lokomotiv i verksamheten.

Under det senaste året har sportingskyttet, lerduveskyttarnas svar på fältskyttedisciplinen i gevär och pistol, börjat blomstra igen på banorna i Bergunda.

Annons

– Det brukar vara med mellan 35 och 40 personer på träningarna varje onsdag, berättar Lars Ekströmer, en av kuggarna i den nya arrangörsstaben.

– Vi hade inga förväntningar på denna tävlingen, men 115 utdelade startkort var mer än vad vi vågat tro. Denna lite enklare varianten av sporting kan vi köra igen, banan står i princip uppbyggd.

Tävlingar av mästerskapskaraktär är däremot inte aktuellt i nuläget, eftersom Skyttesportförbundet alltmer gått över från den engelska till den mer krävande varianten Fitasc.

Enda Växjösegern denna gången kom genom junioren Felix Vouti, som ensam i klassen vann med 36 träffar av 50 möjliga.

Junior i ålder är även klubbkompisen Johannes Karlsson, vars 46 träffar räckte till sjunde placering i den öppna seniorklassen.

– Det är sjätte året jag skjuter och andra året jag tävlar. Jag tröttnade på att tävla i juniorklassen eftersom man nästan alltid är ensam på tävling, därför har jag gått upp en klass, förklarar 16-årige Johannes, som var nöjd med sin insats.

– Det var väldigt roligt att tävla idag, mer långtråkigt att sitta som funktionär fyra timmar innan. Huvudmålet med mitt skytte är att bli bättre skytt och därmed också bättre jägare.

Seniorklassen vanns av Anders Håkansson från Skepplanda med 49 träffar. Han följdes av en trio som fick särskjuta om de övriga pallplatserna.

Särskjutning var det även i veteranklassen 50 plus, där Tomas Sandin från Växjö vann och nådde silverplatsen med 43 träffar en dito bakom vinnaren Ulf Pettersson, Lönsboda. Silverplatser även för klubbkompisarna Leif Söderberg i 60 plus och Agneta Alexandersson i damklassen.

Mikael Svensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons