Annons

Kalla efter tränarbesked: Dags att vända blad

En ny landslagsorganisation, ett nytt upplägg och nya landslagskompisar. Samtidigt behålls tryggheten med tränarna.
Skidor • Publicerad 14 maj 2020
Charlotte Kalla och landslagstränaren Magnus Ingesson. Arkivbild.
Charlotte Kalla och landslagstränaren Magnus Ingesson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Thomson och Magnus Ingesson blir kvar som tränare för skidlandslaget. De får sällskap av nykomlingarna Anders Högberg och Lars Ljung i den blågula ledarstaben kommande säsong.

Det har varit en del turbulens i skidlandslagets ledning efter den gångna säsongen. Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo har slutat, men damtränarna Stefan Thomson och Magnus Ingesson blir i alla fall kvar även om de uppges ha varit ifrågasatta av vissa åkare.

Annons

Charlotte Kalla har länge haft Ingesson som sin personliga tränare och är nöjd med att ha kvar honom och Thomson i landslaget.

– Jag tänker att det verkligen är dags att vända blad och blicka framåt nu. Det känns som att det har varit en följetong i media mer än vad vi diskuterat internt, säger Kalla.

Gemensamma läger

Den delvis nya ledarstaben, där Lars Ljung ska ha ansvaret för utvecklingslandslaget Team Bauhaus, ska framöver jobba med både damer och herrar. Åkarna ska från och med kommande säsong vara mer integrerade med varandra än tidigare i A-landslaget.

Det är något som Kalla tror på.

– Tidigt i min karriär körde vi mycket av lägren tillsammans damer och herrar, så jag tror verkligen att alla kan vinna på det – att jobba ännu mer som ett lag, säger hon.

Enligt nya landslagschefen Anders Byström är orsakerna delvis ekonomiska med tanke på den pågående coronakrisen.

– Men framför allt handlar det om att dra nytta av kompetensen till åkarna och det gör vi mycket bättre när vi är ett gemensamt team, säger han.

Framåtdrift i organisationen

Veteranen Kalla, som världscupdebuterade redan 2006, tror att coronakrisen varit bra för skapandet av den nya landslagsorganisationen som längdchefen Daniel Fåhreus och landslagschefen Anders Byström hållit i.

– Daniel och Anders har låtit det ta tid och de har fått ett större arbetslugn i och med att det inte är aktuellt för oss att dra ut på gemensamma läger. Det här känns som en trygg, stabil organisation med otroligt mycket framåtdrift, säger Kalla.

I den kommande säsongens A-landslagstrupp finns totalt nio damer och fem herrar. Emma Ribom, Linn Svahn och Moa Lundgren tar formellt klivet upp i A-truppen efter sina starka insatser i världscupen den gångna säsongen.

Annons

– Det blir jättekul att få med hela gänget in i A-laget. Vi har alla olika styrkor som vi kan lära av, menar Kalla.

"Känner ett stort lugn"

Kalla tycker att det är en utmaning att nu under coronapandemin inte kunna planera och ha koll på när det blir samlingar med landslaget.

– Samtidigt ger det mig möjlighet att ha fokus på träning och den viktiga återhämtningen. Jag känner ett stort lugn just nu och är otroligt inspirerad att försöka skruva till detaljerna ännu mer i träningen.

TT: Känner du någon oro för tävlingssäsongen?

– Jag kanske är naiv men jag tror att vi kommer att få tävla på något vis. Så jag jobbar på för att få tävla och mäta mig med andra i vinter. Jag är jättemotiverad att göra jobbet.

Fakta: Landslagstruppen

A-landslaget, damer: Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Emma Ribom, Frida Karlsson, Hanna Falk, Linn Svahn, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Moa Lundgren. Herrar: Calle Halfvarsson, Jens Burman, Johan Häggström, Oskar Svensson, Viktor Thorn.

Team Bauhaus (utvecklingslandslag), damer: Anna Dyvik, Elina Rönnlund, Evelina Settlin, Johanna Hagström, Moa Olsson, Herrar: Fredrik Andersson, Marcus Grate, William Poromaa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons