Annons

Nytt spelsystem höll inte hela vägen

Öster valde att gå ifrån sitt traditionella spelsystem 4-3-3 och körde med 4-4-2 i Smålandsderbyt mot IFK Värnamo. Det såg under 56 minuter ut att bli rena succén och Öster skaffade sig en ledning med 2–0.
Sport • Publicerad 12 augusti 2014
Östers Freddy Söderberg i duell med gästernas JUan Robledo.
Östers Freddy Söderberg i duell med gästernas JUan Robledo.Foto: Olof Elfverson
Fotbolldans med Östers Andreas Wihlborg och Värnamos Freddy Winsth. Den senare som gick för vinst.
Fotbolldans med Östers Andreas Wihlborg och Värnamos Freddy Winsth. Den senare som gick för vinst.Foto: Olof Elfverson

Men de härdade Österfansen har lärt sig en sak i år.

Några säkra ledningar som ger poäng finns inte för Växjölaget. IFK Värnamo tog sig in i matchen och spikade slutresultatet 2–2.

Annons

Och det var IFK Värnamo som i slutskedet jagade ett segermål.

– Vi var tvingade att laborera. Jag fick inte ihop tre centrala mittfältare, förklarar Östers tränare Roberth Björknesjö.

Joakim Lindner och Josef Elvby var avstängda. På sista träningen inför Smålandsderbyt gick Denis Velics fotled sönder och Denis satt nu bland avbytarna.

Tre tunga avbräck på mitten på ett bräde.

Östers försök med två toppforwards, hårt arbetande Freddy Söderberg och Alhaji Gero, såg till en början bra ut.

– Spel med två forwards såg intressant ut. Jag tycker att Söderberg och Gero såg farliga ut för Värnamo, säger Roberth Björknesjö.

Kan det bli en fortsättning med 4-4-2?

– Vet inte, vi får se, svarar Östers tränare.

Vackra hemmamål bjöds de 4 174 åskådarna på. Freddy Söderberg dundrade in 1–0 via stolpen och Alexander Henningsson satte tvåan efter löpning och ett bra skott som ställde Värnamos målvakt Björn Åkesson.

Med 2–0 i paus var IFK Värnamo nere för räkning. Men de båda Växjötränarna Jörgen Petersson och Peter Johansson på gästernas bänk litade på sina spelare.

Annons

– Vi visade otroligt bra moral med tanke på att vi fått dålig utdelning i våra tre senaste matcher. Jag tycker att vi spelade rätt bra i första halvlek och ändå låg vi under med två mål, säger Jörgen Petersson.

– I det skedet kan vi välja mellan att gräva ned oss eller tro på oss själva.

Att Värnamos spelare valde det sista alternativet stod helt klart.

– Öster hade läge att gröta 3–1 på en dubbelchans efter hörna, men jag tycker att vi var värt tre poäng om man ser till vår slutforcering. Mina killar var otroligt starka både fysiskt och mentalt då, förklarar Jörgen Petersson.

Pär Cederqvist blev den som med sitt mål gav Värnamo hopp om pinnen. Först reducerade han när han snyggt tajmade bollen efter ett långt inlägg.

I 81:a minuten slog Freddy Winsth ett inlägg som Benjamin Fadi nickade i mål.

– Deras första mål var ju för billigt. Ett pass på 40 meter ska bara inte få resultera. Vi hade ju ingen koll på deras gubbe som kom fri, säger en smått förbannad Roberth Björknesjö.

Han var nöjd med perioder av matchen, men knappast med helheten.

– Vi fick i första halvlek en perfekt matchbild med omställningar och chanser. Det gav två fina mål. I andra hade vi tre-fyra lägen för att avgöra, men efter "40-metersmålet" blev det sämre från vår sida.

– Värnamo tog över, men jag säger det igen. Vi skulle avgjort tidigare.

Annons

Av samma uppfattning var Otto Eriksson som fick dra ett tungt lass på mitten.

– Vi spelar bra under stora delar av matchen, men 2–1-målet gav Värnamo energi samtidigt som vi tappade orken, summerar Otto Eriksson, som fick pris som matchens lirare i hemmalaget.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons