Annons

Sverige VM-laddar mot Spanien: "Sjukt kul"

Sveriges fotbollsdamer fortsätter att planera in landskamper mot toppnationer inför VM, något man delvis saknade inför EM i somras.
Den 7 oktober väntar Spanien på bortaplan i Córdoba.
Fotboll • Publicerad 2 september 2022
Sveriges fotbollsdamer, här under veckans landslagssamling i Visby inför nästa veckas VM-kvalmatcher, har flera tuffa landskamper framför sig i höst.
Sveriges fotbollsdamer, här under veckans landslagssamling i Visby inför nästa veckas VM-kvalmatcher, har flera tuffa landskamper framför sig i höst.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dagen efter 0–4-förlusten i EM-semifinalen mot England konstaterade förbundskapten Peter Gerhardsson att Sverige är i behov av fler matcher mot tuffare motstånd för att hänga med toppskiktet.

Svenska fotbollförbundet tycks ha tagit det till sig, och under hösten väntar flera landskamper mot toppnationer.

Annons

Australien och Frankrike var klara sedan tidigare, och på fredagen presenterades också världsåttan Spanien som motståndare. Bortalandskampen spelas i Córdoba den 7 oktober.

– Det blir väldigt intressant och utmanande. Jag tror att det kan vara bra för oss att ställas mot bra nationer, både Frankrike och Spanien visade i EM att det är bra lag, säger Chelseayttern Johanna Rytting Kaneryd.

Skadedrabbat

Spanjorskorna var högt tippade inför EM i somras, men åkte ut i kvartsfinal mot blivande mästarna England. Dock saknades storstjärnorna Alexia Putellas och Jennifer Hermoso på grund av skador.

Det är första på över 20 år som Sverige och Spanien ställs mot varandra på damsidan.

– Det är första gången som jag får möta Spanien, så det ska bli sjukt kul. Det är ett jättebra beslut av förbundet att lösa bra motstånd, lag som ofta går långt i mästerskapen. Det är viktigt för oss att få sådana matcher också, så att det inte bara blir kvalmatcher. Det ska bli intressant att se vad vi kan prestera mot dem, säger Rosengårds Olivia Schough.

Fyra dagar efter matchen i Córdoba väntar Frankrike på Gamla Ullevi i Göteborg. Landslagsåret avslutas sedan med landskamp mot Australien i Melbourne den 12 november.

– Det är jättebra matcher och det blir förmodligen helt olika matchbilder. Bra erfarenhet inför ett mästerskap, säger Häckenmittfältaren Elin Rubensson.

– Det är bra att möta lite olika spelstilar. I mästerskap får man möta allt möjligt, så det är en bra erfarenhet.

VM-kval på tisdag

Evertonbacken Nathalie Björn tycker också att det är viktigt med matcher mot tuffare motstånd än det brukar vara i de olika kvalen. Spanien, Frankrike och Australien är precis den uppladdning som kan behövas inför VM nästa sommar.

– Det blir en väldigt stor skillnad mot att spela mot lag som spelar väldigt lågt. Jag tror att det är jätteviktigt. Och att få möta olika typer av lag. Nu har vi Spanien, Frankrike och Australien och det är tre helt olika motståndare. Jag tror att det gynnar oss, säger Nathalie Björn.

Annons

Nästa landskamp väntar dock redan på tisdag. Då ställs redan VM-klara Sverige mot Finland i Tammerfors.

Fakta: Sveriges väg mot VM 2023

6 september: VM-kval mot Finland, i Tammerfors.

3–11 oktober: Landslagsfönster med två landskamper, en borta och en hemma.

+ 7 oktober: Landskamp mot Spanien, Córdoba.

+ 11 oktober: landskamp mot Frankrike, Gamla Ullevi, Göteborg.

7–15 november: Landslagsfönster med en landskamp.

+ 12 november: landskamp mot Australien, Melbourne.

2023:

13–22 februari: Årets första landslagsfönster. Här brukar vanligtvis Algarve Cup i Portugal anordnas.

3–11 april: Landslagsfönster.

10–18 juli: VM-förläger.

20 juli–20 augusti: VM i Australien och Nya Zeeland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons