Annons

Systrarna Öberg dominerade i Idre

Systrarna Öberg dominerade i den andra tävlingen under skidskyttarnas premiärhelg i Idre. Storasyster Hanna vann överlägset efter urstarkt skytte, men lillasyster Elvira var snabbast av systrarna i spåret – trots fall och stavbrott.
Skidskytte • Publicerad 15 november 2020
Hanna Öberg vann dubbelt i Idre.
Hanna Öberg vann dubbelt i Idre.Foto: Nisse Schmidt/TT
Elvira och Hanna Öberg imponerade i damernas kortdistans.
Elvira och Hanna Öberg imponerade i damernas kortdistans.Foto: Nisse Schmidt/TT

Efter 29 träffar missade Hanna Öberg det 30:e och sista skottet sett över två tävlingar under premiärhelgen i Idre.

Men vad gjorde det. Skidskyttestjärnan vann stort för andra dagen i rad. På söndagen blev differensen 1 minut och 16 sekunder ned till lillasyster Elvira Öberg som slutade tvåa i söndagens kortdistans, som också gällde som SM-tävling.

Annons

– Det känns jättebra. Jag är supernöjd med skyttet i dag igen, säger Hanna Öberg.

Det var svårskjutet med nyckfulla vindar och en del dimma men Öberg var säker på vallen.

– Jag har verkligen ett bra självförtroende i skyttet nu och det känns så skönt. Så här bra har jag aldrig skjutit på en säsongspremiär, och det kommer jag verkligen ta med mig.

Åkte med rullskidstav

Men i spåret imponerade Elvira Öberg än mer. Trots fall och stavbrott var hon snabbare än storasyster Öberg. Bara tjeckiskan Markéta Davidová hade snabbare åktid, men slutade åtta efter sju bom. Den tidigare längdstjärnan Stina Nilsson hade som jämförelse sjätte snabbaste åktid, 18 sekunder långsammare än Elvira Öberg som bommade totalt tre skott.

– Åkningen känns bra i dag. Lite otur där med fallet, jag fick en stav ganska snabbt med den hade bara rullskidspets och gick igenom snön. Jag fick åka det varvet med den innan jag fick en riktig stav.

TT: Och trots det gick det så pass bra.

– Jo men det känns bra. Förhållandena passar mig bra i spåren, i och med att de har saltat och det är hårdare.

Att dela pallen med storasyster var förstås extra glädjande.

– Hon visar i dag igen vilken klass hon håller, vilken stabil och duktig skidskytt hon är. Det är imponerande.

TT: Men i spåren närmar du dig.

Annons

– Ja, hon får se upp.

Hanna Öberg:

– Ja, i dag drog hon det längsta strået i spåret i dag och jag får verkligen bita i för att hålla henne fortsatt bakom mig. Men det är jättekul och vi stöttar verkligen varandra, vi kommer förmodligen ha fler fajter framöver.

"Bettan" kraschade

Mona Brorsson tog SM-bronset efter sin fjärdeplats i loppet och totalt tre bom. Estniskan Tuuli Tomingas kom trea i tävlingen efter tre bom i sista skyttet.

– Jag är väldigt nöjd. Tre bom är lite mycket men det var samtidigt svårskjutet idag. Att det blev två bom i sista var klassiska trötthetsbommar, säger Brorsson som imponerades av systrarna Öberg.

– De är tuffa och svåra nötter att knäcka.

Stina Nilsson bommade tio skott och slutade på 27:e plats.

Elisabeth Högberg, som vann IBU-cupen i fjol och därför fått en friplats i världscuppremiären i Kontiolax om två veckor, kraschade och slog sönder geväret. Hon haltade ut från banan och hade ont.

– Just nu gör det ont. Jag hoppas att det bara är blåmärken, och att det kan gå över på några dagar, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons