Annons

OEL om nomineringen: ”Något av det finaste du kan vinna”

När NHL Awards ska avgöras och ”årets bästa” på en massor av olika punkter koras, sitter Oliver Ekman–Larsson i publiken som en av de potentiella vinnarna.
– Nu kan jag bocka av det också, säger han.
Växjö • Publicerad 25 april 2019
Foto: JOEL MARKLUND

Oliver Ekman–Larsson har ett flertal gånger varit en av kandidaterna till priset James Norris Memorial Trophy, en utmärkelse som NHL varje år delar ut till ligans bästa back.

Han har dock aldrig blivit en av de tre finalisterna, vilket betyder att han aldrig fått delta under NHL Awards som anordnas i Las Vegas. Tills nu.

Annons

Det här året kommer ”OEL” finnas på plats som en av tre potentiella vinnare, men till ett helt annat pris, King Clancy Trophy. Ett pris som delas ut till den spelare som ”exemplifierat ledarskap på och utanför isen och har bidragit med humanitära insatser”.

– Det ska bli riktigt roligt att få vara med på NHL Awards, nu kan jag bocka av det också, säger Oliver Ekman–Larsson.

– Det är något av de finaste priserna du kan vinna skulle jag säga då det handlar om att man försöker hjälpa till i sitt samhälle. Försöker göra skillnad vid sidan av hockeyn.

Han deltar under en hel del olika välgörenhetsprojekt som hans lag Phoenix Coyotes håller i, men det som tar upp det mesta av hans tid är hans egen organisation ”Boys and Girls Club of Greater Scottsdale”.

– Det är ett ställe dit barn kan komma efter skolan. Om de har det svårt hemma eller kanske är mobbade så kan de komma till en plats där det finns folk som bryr sig om dem.

– Det har handlat om att skapa en plats där de kan gå och göra läxorna, men också bjuda in dem för att se oss spela. Jag gav bort min loge jag har här så att de kan få se lite hockey. Sen kommer de ner och snackar lite med oss spelare efteråt.

Han säger att det arbete som både hans projekt och det som Phoenix själva håller i ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag har alltid tyckt att man ska hjälpa andra om man sitter i den positionen att man kan göra skillnad. Det behöver inte handla om att skänka en massa pengar, utan att ta lite av sin tid och hjälpa andra. Det är roligt för mig också.

– Även om man uppskattar livet man har är det ofta man gnäller när något är jobbigt. När du då kommer till ett barnsjukhus och får träffa alla där, det ger dig en tankeställare.

De andra två spelarna som liksom Oliver är nominerade till King Clancy Trophy är målvakten Henrik Lundqvist från New York Rangers och Jason Zucker från Minnesota. Två spelare Oliver Ekman–Larsson anser vore mer än värdiga vinnare av priset.

Annons

– Jag vet framförallt hur mycket Lundqvist gör och har själv varit med under något av hans välgörenhetsevent. Jag tror nog att någon av de två vinner och det kanske är lika bra.

Varför det?

– Det där med att hålla tal är inte riktigt min grej. Sen gör ju ingen av oss det här för att bli uppmärksammade, men visst är det kul att ligan och folk runtomkring ser de olika välgörenhetsarbeten som finns.

NHL Awards går den 19 juni.

Oskar TinggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons