Annons

Olympiska planer för Arenastaden

Sveriges Olympiska Kommitté har planer på att, för framtidens sommarolympier, göra Växjö till det som Östersund redan är för våra vinterolympier.
I går fick Växjös kommunchef Ove Dahl ett brev från SOK:s ordförande Stefan Lindeberg. I dag kan Smålandsposten avslöja vad som står i brevet.
Sport • Publicerad 20 december 2011
Växjös arenastad kan bli träningscenter för sommarolympier.
Växjös arenastad kan bli träningscenter för sommarolympier.Foto: Olof Elfverson

Lindeberg skriver bland annat att det är "spännande framtidsperspektiv som öppnas" i och med de planerade satsningarna i Växjö samt att "SOK ser mycket positivt på det initativ som nu tas i Växjö kommun".

"Arenorna och särskilt det planerade HPC är mycket intressanta för SOK. De planerade resurserna kommer att göra Växjö till en attraktiv plats för olika aktiviteter och stödinsatser för såväl olika idrottsförbund som för SOK:s topp- och talangprogram".

Annons

Jan-Erik Johansson är Arenachef på Värendsvallsområdet och givetvis mycket nöjd med SOK:s önskan att satsa på Växjö.

– Under de första årens jobb med Arenastaden var det vi som reste runt och vände oss till andra för att få idéer och råd. Senaste månaderna har det varit tvärtom. Nu söker sig folk till oss. Vi har haft besök av representanter för både kommuner och förbund på sistone, säger Jan-Erik.

Fler och fler börjar helt enkelt få upp ögonen för det unika som håller på att skapas i Växjö.

– Vi bygger småländskt. De nya "husen" är varken landets finaste eller dyraste. Vi satsar desto mer på att fylla dem med unikt innehåll, säger Johansson.

Av svenska friidrottsförbundet fick Växjö redan för tre år sedan en så kallad FPC-certifiering och nu vid årsskiftet startar den ATC-certifierade verksamheten för mångkamp och långa kast.

ATC-statusen delas ut av IAAF (internationella friidrottsförbundet). Den delen av verksamheten har i Växjö tre huvudintressenter - Linnéuniversitetet, Växjö kommun och svenska friidrottsförbundet.

Dessa tre samarbetspartners, samt SOK att döma av gårdagens brev, lär få nyckelroller även i ett framtida HPC (high performance center). Det som skiljer HPC från FPC och ATC är att ett HPC riktar sig till flera olika idrotter. Alltså inte bara friidrott.

Inom Arenastaden finns redan, eller kommer snart att finnas, nya arenor för ishockey, fotboll, innebandy, friidrott och gymnastik.

Men eftersom ett HPC i första hand erbjuder stöd till de aktiva inom områden som styrka, rehab, fysik, tester, medicin, mental träning, kost med mera kan utövare av många olika idrotter ha anledning att söka sig till Växjö.

När kan det finnas ett fullt utbyggt HPC på Arenastaden?

Annons

– Kanske 2013-2015. Innan dess kommer det att vara lite för mycket byggarbetsplats över området samtidigt som vi inte hinner få fram ett nödvändigt idrottsboende av enklare slag, svarar Johansson.

Vad krävs från politiskt håll för att ett HPC ska bli verklighet?

– Inte i första hand pengar. Snarare en satsning på personal som kan jobba operativt med projektets förverkligande.

Carolina Klüfts tränare Agne Bergvall är en av de som ser potentialen i den framtida Arenastaden.

– Nu när SOK vill gå in som samarbetspartner kan Växjös HPC blir bättre än bra. Bäst helt enkelt. Jag tror vi har alla möjligheter att få hit världskompetens på ledarsidan. Men vi måste visa för SOK att vi förtjänar att bli deras sommarolympiska HPC. Att vi håller högsta klass.

– Detta är ett unikt upplägg som om det blir verklighet kommer att sätta Växjö på världskartan, säger Agne.

Av brevet från SOK framgår att man är "beredda att medverka med synpunkter på önkvärd kompetens och teknisk utrustning inför uppbyggandet av HPC".

Givetvis kan SOK också tänka sig att göra ekonomiska och personella satsningar i ett framtida Växjö-HPC.

Sedan flera år tillbaka har SOK ett sådant samarbete med Vintersportcentrum och Mittuniversitetet i Östersund för att ge aktiva med potential att nå världstoppen inom vinteridrotterna maximala förutsättningar.

Snart kan alltså ett likadant SOK-samarbete med Arenastaden och Linnéuniversitetet i Växjö bli verklighet och ge aktiva med potential att nå världstoppen inom sommaridrotterna maximala förutsättningar att lyckas.

Annons

Dessutom kommer givetvis de flesta av länets egna elitidrottare att få nytta av ett HPC i Växjö. Därmed höjs rimligen lägstanivån på länsidrotten vilket borgar för välfyllda läktare i Arenastaden.

En nödvändighet för att få arenaekonomin att gå runt för kommun, föreningar och arenabolag.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons