Dan Magnusson: Om konsekvenser av en ödesdiger slutminut

En onödig knuff. En tveksam frispark. En solbländad back. En insläppt kvittering.
Det som hände i 94:e minuten i derbyt mot IFK Kalmar får konsekvenser för Växjö DFF.
Dan MagnussonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 9 juli 2023
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
IFK Kalmar har kvitterat mot Växjö DFF på Värendsvallen.
IFK Kalmar har kvitterat mot Växjö DFF på Värendsvallen.Foto: Christoffer Jönsson

Först och främst betyder inhopparen Maja Landins 1–1-nick att Växjö DFF tappar två viktiga poäng hemma mot ett lag som fram till söndagsmatchen på Värendsvallen bara hade tagit två poäng på hela säsongen.

Den sena kvitteringen gör också att Växjö DFF:s spelare får nöja sig med betyget ”godkänt” efter denna onormalt matchrika vårsäsong. Om 1–0 mot Kalmar stått sig tiden ut hade betyget istället blivit ”bra”.

En tredje konsekvens är att Växjö DFF nu kan bli mindre intresserat av att sälja målmaskinen Evelyn Ijeh när transferfönstret öppnar i augusti. Utländskt intresse finns för Växjös nummer 9.

Om Växjö DFF tagit tre poäng mot IFK Kalmar hade laget haft nio poängs marginal till negativ kvalplats. Nu är den marginalen bara sju poäng.

Endast nio omgångar återstår visserligen att spela – men Ijeh har gjort 10 av Växjös 18 mål hittills under säsongen...

Bland annat nickade hon in en Alexandra Jonasson-hörna när Växjö DFF 1–0-besegrade IFK Kalmar bort i april på samma sätt som hon nu nickade in en Alexandra Jonasson-hörna när Växjö DFF tog ledningen med 1–0 hemma mot IFK Kalmar.

Ett mål som borde följts av fler (Ijeh missade ett friläge och Hanna Stokki träffade ribban). Även IFK Kalmar skapade dock chanser och Växjös målvakt Louise Högrell Ledbetter svarade för sin kanske bästa insats för säsongen – i 93 minuter.

Men i den fjärde tilläggsminuten missade ”Lollo” att ta undan en hög djupledboll och knuffade sedan, till synes i onödan, Jessica Ayers lätt i ryggen.

Gästerna fick frispark (en ”tveksam” sådan enligt Växjös tränare Olof Unogård) i ett farligt läge. Före detta DFF-spelaren Amanda Persson lyfta in bollen och bakom en solbländad (?) Maria Möller Thomsen dök Landin upp och nickade in kvitteringen.

Så nu blir det ännu svårare att besvara frågan om Växjö ska sälja Evelyn Ijeh i sommar? Helt klart är att Växjö DFF inte kommer att släppa iväg henne utan att få en så stor påse pengar att Ijeh kan ersättas inför höstens avgörande.

Ijeh blev förresten utbytt efter 66 minuter. ”Hon tog slut” förklarade tränare Unogård. Och redan i paus tvingades lagkaptenen Emma Pennsäter kasta in handduken då hon ”inte kände sig bra”.

Men trots att kvicksilvret visade på 27 grader i skuggan (och säkert en bra bit över 30 i solen) valde domaren Toni Galic att ”köra över” båda lagen genom att säga nej till så kallade ”cooling breaks” med motiveringen att det inte var tillräckligt varmt. Märkligt kan man tycka.

”När domaren blåste slutsignalen föll Växjös spelare besvikna till marken. Allt på grund av den serie händelser som jag nämnde allra först i denna text.”

En av Växjös bästa spelare, mittbacken Thea Birgerud, ropade under ett spelavbrott i slutskedet till sig sina lagkamrater och uppmanade alla att kriga för varandra och jobba tillsammans som ett lag.

Kombinationen slutkvart efter en lång vårsäsong, tung naturgräsplan, intensiv hetta och tunga ben riskerade att bli till en ödesdiger cocktail.

Birgerud såg faran och agerade.

Men förgäves. När domaren blåste slutsignalen föll Växjös spelare besvikna till marken. Allt på grund av den serie händelser som jag nämnde allra först i denna text.