Annons

Ont om snö på vinter-OS – en klimatfälla

Det krävs massvis med konstgjord snö för att kunna genomföra de alpina tävlingarna på vinter-OS i Peking.
Spelen riskerar att bli en klimatfälla.
Olympiskt • Publicerad 9 november 2021
Det alpina skidcentret i Yanqing, utanför Peking. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Enligt data från World Weather Online kom det bara två centimeter snö mellan januari och mars i år vid det alpina skidcentret i Yanqing, där tävlingarna ska avgöras.

Arrangörerna kan behöva hela 185 miljoner liter vatten för att skapa tillräckligt med konstsnö – något som oroar Carmen de Jong, professor i geografi vid Strasbourguniversitetet.

Annons

– De här bergen har praktiskt taget ingen snö alls. Det här kan bli det mest ohållbara vinter-OS någonsin, säger hon till sajten Insidethegames.

Detta kommer kort efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) lovat att minska koldioxidutsläppen med 50 procent till 2030 samt skrivit under FN:s "Race to Zero"-kampanj, som säger att organisationen inte ska ha några nettoutsläpp senast 2050.

Det Internationella skidförbundet (Fis) har också meddelat att man satsar på att bli världens första klimatpositiva internationella idrottsförbund. Det ska man uppnå främst genom projekt som arbetar för att bevara Amazonas regnskog.

"Det här är inte bara vår uppgift som goda världsmedborgare, men i dag har det även blivit en nödvändig förutsättning för att kunna vara en attraktiv idrott, speciellt för den yngre generationen", säger Fis svenske ordförande Johan Eliasch.

De alpina tävlingarna i OS i Peking inleds den 6 februari 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons