Annons

Orienterings-VM flyttas två år

Årets VM i orientering flyttas två år framåt på grund av coronapandemin.
Inte heller EM nästa år kan genomföras som tänkt – av ekonomiska skäl.
Orientering • Publicerad 7 maj 2020
Den svenska stjärnan Tove Alexandersson i VM i Norge i fjol. Arkivbild.
Den svenska stjärnan Tove Alexandersson i VM i Norge i fjol. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT

VM skulle ha gått i Danmark i början av juli. På grund av virusutbrottet flyttades VM till oktober, men redan nu står det klart att mästerskapet inte kan genomföras alls i år.

Internationella orienteringsförbundet (IOF) skriver i ett pressmeddelande att det handlar om att man inte kan garantera rättvisa förhållanden för orienterarna, då vissa haft utegångsförbud och inte kunnat träna, samt reserestriktioner, medan andra har kunnat träna på nästan som vanligt. Dessutom kan man inte garantera finansieringen på grund av effekterna av covid-19-restriktionerna.

Annons

"Det är såklart väldigt tråkigt att även VM ställs in, men samtidigt tycker jag att det är rätt beslut att fatta givet situationen i världen. Utsikterna för att få till ett vettigt mästerskap var verkligen inte stora. Det är också bra att beslutet kommer redan nu. Ett VM är så viktigt att den sportsliga rättvisan aldrig får äventyras", säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska orienteringsförbundet, i ett pressmeddelande.

Svenska tävlingar i höst

Han hoppas att det ska bli orienteringstävlingar i Sverige i höst.

"Vi planerar för en höstsäsong med många fina tävlingar, däribland ett antal svenska mästerskap. Nu när den internationella landslagssäsongen uteblir ökar ju våra SM-tävlingar ännu mer i värde. Då blir de ännu viktigare för våra allra bästa löpare", säger Stenström.

Årets VM skulle ha varit det första med enbart sprinttävlingar. IOF har tittat på möjligheten att flytta tävlingen ett år framåt, men insett att det inte är möjligt. Bland annat för att det även ska gå ett VM för de längre distanserna i Tjeckien 2021.

Flyttas till 2022

Därför flyttas sprint-VM fram två år, till 2022. Skottland, som egentligen skulle ha haft sprint-VM 2022, får i stället arrangera mästerskapet 2024.

"Vi har verkligen jobbat hårt för att finna realistiska lösningar på ett sprint-VM värt mästerskapsstatus under 2021, men det har inte gått", säger IOF:s generalsekreterare Tom Hollowell i ett pressmeddelande.

EM, även det i sprint, skulle ha avgjorts i Ryssland i augusti nästa år. Men nu meddelar den ryska delrepubliken Mordvinien att man inte längre har möjlighet att hjälpa till med finansieringen av EM på grund av den ekonomiska krisen i coronapandemins spår.

Det pågår diskussioner om att flytta EM till Schweiz, där den planerade världscuptävlingen i stället kan få EM-status.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons