Annons

Osäker på formen – då vann Larsson

Ett långt tempolopp mitt i Frankrike. Mitt i prick för Gustav Larsson.
– Jag visste inte alls var jag stod inför loppet, säger Tour du Limousins nye totalledare.
Sport • Publicerad 19 augusti 2010
Gustav Larsson.
Gustav Larsson.Foto: Marcio Jose Sanchez

På kartan hittar du St Amand Montrond väldigt nära Frankrikes medelpunkt. I går stod ”Guldstaden” för värdskapet när Tour de Limousins andra etapp avgjordes.

Då höll Gustav Larsson just limousin-klass, åkte elegant ifrån det övriga startfältet och tog segern med 20 sekunders marginal.

Annons

– Det känns fint, det var det här jag hoppades på. Samtidigt har jag inte alls känt mig stark i benen de senaste dagarna, jag visste inte alls var jag stod inför loppet, säger han till Smålandsposten.

Men det var ett tempolopp du skulle vinna i normal form?

– Skulle och skulle, det är alltid svårt att vinna. Men var jag i form skulle jag vara med bland de bästa här, säger Gustav Larsson.

Han beskriver den 45,1 kilometer långa banan som ”småbackig, verkligen inte platt”. Som vanligt körde han jämnt – och som vanligt gav det utdelning på en längre temposträcka.

Redan vid mellantiden anade nog den stora publiken på plats vartåt det lutade, när Larsson tog ledningen. I mål var 29-åringen 20 sekunder före Rabobanks holländare Sebastian Langeveld (marginalen är densamma i totalen), och 43 före Bbox fransman Nicolas Vogondy. Team Skys Thomas Löfkvist slutade sjua, 1.33 minuter efter sin svenske kollega.

Skönt att vinna?

– Oh ja, det är inte alltid du får göra det, säger Gustav Larsson.

Sin senaste etappseger tog han i maj månads Giro d’Italia. Självklart ett oerhört mycket större lopp. Men startfältet i Tour du Limousin är också starkt.

– Faktiskt riktigt bra, det är många stora lag på plats. Jag blev förvånad när jag kom hit.

Team Saxo Bank är kanske det största ändå. Nu kör de för att försvara Gustav Larssons ledartröja.

Annons

– Det blir inte det lättaste, det här är ett hårt race. Men jag hoppas vi klarar det.

Historien är på kronobergarens sida. I fjol tog han ledningen i (franska) Tour du Poitou Charentes på tempoetappen – och höll sedan undan för karriärens första totalseger.

Nu är chansen till en andra god.

– Men det handlar mycket om attackcykling här. Det är inte vissa namn du ska hålla redan på, utan det är mycket kaosteori?

Det påminner om tävlingen förra året?

– Ja, det är samma grej. Svårt att kontrollera fältet.

I dag ska cyklisterna ta sig från Uzerche till Mansac, en sträcka på 191,5 kilometer. Fredagens avslutande 180,8 kilometer går mellan Ambazac och Limoges.

Hur känns det annars inför Vuelta a España nästa helg?

– Jag tror att jag ligger bra till. Det går enligt planerna.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons