Annons

Öster behöver vända trista hemmatrenden

På söndag väntar ny Östermatch på Myresjöhus Arena.
Statistiken pekar på ytterligare en match utan tre poäng.
Christian Järdler är fast besluten om att vända den trista hemmatrenden.
Växjö • Publicerad 20 juli 2019
Christian Järdler har funderat och analyserat varför Öster har så svårt att vinna på hemmaplan. Laget måste bli bättre på att möta lag som inte bjuder upp till offensivt anfallsspel.
Christian Järdler har funderat och analyserat varför Öster har så svårt att vinna på hemmaplan. Laget måste bli bättre på att möta lag som inte bjuder upp till offensivt anfallsspel.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Publiken på Myresjöhus Arena har så klart märkt det, att det var länge sedan den fick jubla över tre inspelade Österpoäng. Av åtta hemmamatcher den här säsongen har ingen slutat med seger. I stället har det blivit sex oavgjorda och två förluster.

Senast Östers IF vann på hemmaplan var den 6 oktober 2018 när Landskrona besegrades med 5–0.

Annons

Ofta i sportvärlden pratas det om hemmafördel, att det är enklare att vinna när spelarna kan ladda i sin hemmiljö, slippa resan och spela inför en stor skara egna supportrar.

Det stämmer in på många lag – men definitivt inte Öster. I alla fall inte de senaste åren. För det är inte bara den här säsongen Växjölaget levererat svaga siffror på Myran. Förra året blev det endast tre trepoängare på hemmaplan.

Under återkomsten i superettan 2017, då Öster slutade femma i tabellen, blev det sex vinster på hemmaplan. Men också det året togs fler segrar på bortaplan.

Senast Öster hade fler trepoängare hemma än borta var 2016, när laget vann division 1 södra i överlägsen stil.

– Vår hemmastatisk går inte att vara nöjd med på något sätt. Egentligen spelar det ingen roll var vi vinner, bara vi börjar göra det. Men klart det alltid är roligt att vinna inför sin egen publik. Vi har hårt prövade supportrar som stöttar oss i motgång som vi naturligtvis vill ge en seger till, säger Christian Järdler.

En del i förklaringen till hemmaformen är psykologisk, tror Östertränaren. På Myran förväntas laget att vinna. Då ökar pressen, det blir tuffare att prestera och spelet kan låsa sig.

– Men den största orsaken är att vi får hit lag som spelar snålt och är nöjda med att spela kryss mot oss. Vi har helt enkelt inte varit tillräckligt bra för att klara av den typen av matchbild. En av våra bästa hemmamatcher var mot AIK (förlust i svenska cupen) och då mötte vi ett lag som förväntade sig att vinna över oss. Sådana matcher har vi aldrig i superettan, även om vi är där vi är i tabellen, säger Christian Järdler och fortsätter:

– Men vi ska inte skylla på det. Vi har mött den här matchbilden ganska länge nu och fortfarande inte klarat av att lösa den på ett tillräckligt bra.

Både spelare och ledare är väl medvetna om problemet och letar ständigt lösningar för att lösa upp knuten.

– Vi tränar exempelvis mycket på spelet i den sista tredjedelen, ofta mot en fembackslinje och djupt stående försvar, säger Östertränaren.

Matchguide

Östers IF-Trelleborgs FF

När: Söndag kl 17.30.

Var: Myresjöhus Arena.

Läget i laget: Jonathan Drott är avstängd på grund av gula kort. Stefan Karlsson är fortsatt skadad. Frågetecken för Anton Andreasson som utgick senast på grund av skada. James Keene ser inte ut att vara spelklar.

Östers tre senaste matcher: Örgryte (b) 0–2, Varberg (h) 1–1, Brommapojkarna (h) 2–2.

Trelleborgs tre senaste matcher: Syrianska (h) 1–2, Jönköping Södra (b) 0–2, Brage (b) 0–2.

Nästa match: Norrby-Öster (27/7).

Annons

Inför helgens omgång finns Öster på nedflyttningsplats i tabellen. Det är två poäng upp till kvalplats. Till helgens motstånd Trelleborg, på elfte plats, skiljer det fyra poäng. Skånelaget har en match mer spelad.

– Precis som för oss har Trelleborgs inledningen varit en besvikelse. De hade säkert förväntat sig mer. För båda lagen är det en jätteviktig match och som alltid mot Trelleborg är det en fysisk och storväxt motståndare som väntar, säger Christian Järdler.

– Vi måste klara av duellspelet och kampen om andrabollarna bättre än i den senaste matchen. Fortfarande gäller det också att våga. Vi börjar inte vinna matcher genom att inte vilja spela fotboll, fortsätter han.

I veckan presenterade Öster värvningen av James Keene. Anfallaren ser inte ut att bli spelklar till helgen match.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons