Annons

Öster enkelt vidare

Nyförvärvet Boris Sandoval gjorde debut och spelade 90 minuter när Öster i går infriade förväntningarna genom att bortabesegra Caperio BW 90 med 5–0 (2–0) och därmed avancera i svenska cupen.
Sport • Publicerad 21 augusti 2014
DEBUTANTBoris Sandoval gjorde debut i Östertröjan (med nummer 17 på ryggen) när BW 90 slogs tillbaka med 5?0 i svenska cupen.
DEBUTANTBoris Sandoval gjorde debut i Östertröjan (med nummer 17 på ryggen) när BW 90 slogs tillbaka med 5?0 i svenska cupen.Foto: Kristian Ferm

– Efter förutsättningarna kändes det bra, men jag behöver komma upp lite mer i min fysiska form, säger den 27-årige chilenaren efter matchen på lummiga Bjärsjölagårds IP.

Sandoval har bara en dryg veckas träning med Öster i benen, men i väntan på att bli spelklar tränade han med U21-laget när A-laget var på roadtrip till Sundsvall senast.

Annons

Öster kom till spel med stort favoritskap med LB 90 som spelar två divisioner lägre ner i seriesystemet och efter 90 minuter var det lätt att konstatera att de rödblåa infriade favoritskapet.

– Det är inte det lättaste att få till rätt inställning när man möter ett på pappret sämre lag, men vi hade bra passningstempo som gjorde att dom blev trötta. Sedan var det skönt att få göra några fina mål, bjuda på bra kombinationer och få lite självförtroende, konstaterar Östertränaren Roberth Björknesjö som mönstrade ett i stort sett ordinarie lag.

Oscar Berglund fick chansen i målet, Tibor Joza var tillbaka i mittförsvaret och Otto Eriksson tog insjuknade Alexander Henningssons roll till vänster i en 4-3-3-uppställning.

Öster anförde spelet från första till sista stund och de enda farligheterna som BW 90 lyckades skapa kom efter ett par fasta situationer, båda med Burim Rexhepi som avslutare och båda gångerna boxade Oscar Berglund behärskat bort bollen.

Andreas Wihlborg inledde målskyttet med en iskall chip och Marcus Bergholtz satte punkt med sitt andra mål för kvällen när han styrde in inbytte Freddy Söderbergs inlägg från kortlinjen. Bergholtz andra mål betydde 0–2 i första halvlek och han spelade även fram Alhaji Gero till 0–3 i andra halvlek och det var Bergholtz som fixade fram straffen som Denis Velic satte till 0–4 i 65:e minuten när han blev fälld i straffområdet.

Nu är det svårt att dra för stora växlar på ett möte med ett division 2-lag jämfört med ett lag i superettan, men under de 90 minuterna (plus tillägg) som Boris Sandoval var i aktion fick man ändå en liten uppfattning av vilket virke han är gjord av.

Den kortväxte, men starke och speedige sydamerikanen, tog plats till vänster i backlinjen och visade upp ett lugnt och säkert spel. Eftersom det var Öster som hade mest boll var det främst hans offensiva egenskaper som lyste igenom och de egenskaperna kan Öster får stor nytta av framöver.

Sandoval inledde matchen med en tvåfotsdribbling vid sin första bollkontakt och följde sedan upp med ett tätt kantspel med varierade inlägg. Han fick även förtroende att lägga högerhörnorna med sin känsliga vänsterfot och visade även prov på bra löd även i högerdojan.

– Han har en fantastisk teknik och är lugn med bollen. Nu sattes han inte på prov försvarsmässigt och måste spela tuffare matcher för att man ska kunna avgöra hur han är där på allvar, säger Björknesjö om nyförvärvet som definitivt inte sprang och gömde sig utan ville hela tiden ha boll och vara delaktig i spelet.

Precis som övriga Österspelare också ville denna kväll i ett blåsigt, men regnfritt och soligt Sjöbo.

Annons

Om Boris Sandoval finns med i startelvan på måndag när Öster tar emot Husqvarna i serien återstår att se. Husqvarna som för övrigt förlorade mot Hudiksvall i går och är utslaget ur cupen.

För Östers del innebär segern att man, tillsammans med 31 andra lag, avancerar till cupens gruppspel som spelas i mars nästa år.

Boris Sandovals kontrakt med Öster sträcker sig i första hand säsongen ut, men Öster har option till förlängning och det är Sandoval inte främmande för efter en dryg vecka i Växjö.

– Det är jättekul att vara här. Det verkar vara bra grabbar i laget som försöker prata spanska med mig och tränaren pratar portugisiska som jag förstår. Nu väntar jag på att få hit familjen (fru och två barn) och jag ska göra allt jag kan för att få chansen att stanna kvar.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons