Annons

Öster letar anfallare i Accra

I morgon reser Östers sportchef Peter Kuno Johansson till västafrika. Hans uppdrag: Hitta snabba offensiva spelare, gärna unga, som går rakt in i startelvan.
Sport • Publicerad 15 december 2010

-Det normala är att spelarnas agenter kontaktar oss och vi får studera deras lirare på dvd. Nu reser vi istället själva till Afrika för att på plats studera spelare och sedan göra ett urval innan vi eventuellt bestämmer oss för att värva, säger Östers ordförande Claes Lövgren.

Han tycker inte att Kunos afrikaresa rimmar illa med föreningens policy att hellre satsa på svenska (helst egna och lokala) spelare än på utländska importer.

Annons

-Vår trupp består till absolut största delen av svenska spelare, men utbudet av riktigt duktiga anfallare är begränsat på den svenska marknaden. Speciellt till rätt pris, säger Lövgren.

Kommer Östers Support AB att vara involverat om ni får napp i Accra?

– Ja. Att hitta unga spelare som redan nu är tillräckligt bra för att direkt platsa i vårt A-lag, och som sedan blommar ut ytterligare och genererar vinst den dag de säljs vidare vore optimalt.

Under två dagar kommande helg ska det spelas massor av matcher på den speciella campen i Accra. Kuno kommer att fokusera på matcherna för spelare i åldern 18–21 år.

-Lag från hela Afrika deltar. Efter första dagens åtta matcher kommer jag, och de många tränare från olika amerikanska proffsklubbar som också letar spelare i Accra, att plocka ut vilka lirare som går vidare till andra dagens matchande, berättar Kuno.

Det är spelaragenten Patrik Mörk som, via sina kontakter i Afrika, fixat så att Peter Kuno Johansson, som ende svenske klubbledare, får chansen att på plats studera matcherna i Accra.

-Ghana är ett av världens ledande länder i ungdomssammanhang, säger Kuno.

Om han finner vad han söker finns möjlighet att ta spelaren, eller spelarna, till Växjö i slutet av januari för träning och provspel (i matchen mot Länslaget den 28 januari).

-Jag ser i så fall stora fördelar med att satsa på två afrikanska spelare eftersom de då får lättare att acklimatisera sig och trivas i Sverige, säger Kuno.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons