Annons

Öster och Söderberg vill bryta måltorkan

Öster har lämnat planen mållöst i de två senaste matcherna efter 0–1 mot Östersund och 0–0 mot Gais.
En trend som Öster vill bryta i kvällens Smålandsderby hemma mot Jönköpings Södra.
Sport • Publicerad 22 juni 2014
Österanfallaren Freddy Söderberg gjorde 16 mål i superettan 2012. Hittills i år har Söderberg gjort två mål. En siffra som kan stiga i kväll när Öster spelar hemmaderby mot J Södra och ska försöka bryta lagets två matcher långa mållösa svit.
Österanfallaren Freddy Söderberg gjorde 16 mål i superettan 2012. Hittills i år har Söderberg gjort två mål. En siffra som kan stiga i kväll när Öster spelar hemmaderby mot J Södra och ska försöka bryta lagets två matcher långa mållösa svit.Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT

– Vi hade en period där vi släppte in onödiga mål på slutet och det har vi rättat till. Att vi inte har gjort några mål framåt i de senaste matcherna vet jag inte riktigt vad det beror på. Den största anledningen är att vi inte har satt chanserna, säger Freddy Söderberg.

Den 29-årige anfallaren är inne på sin sjätte säsong i Öster och har precis som övriga anfallare i Öster hittills haft det trögt med målproduktionen.

Annons

– Det är klart att man alltid vill göra mål, men så länge vi vinner matcherna så spelar det ingen roll vem som gör målen. Nu har vi inte vunnit på slutet och då svider det extra, säger Söderberg som gjorde tre mål i allsvenskan förra säsongen och 16 mål säsongen innan när Öster susade igenom superettan.

Hittills i år har det blivit två mål på tolv matcher från Söderberg, som även har stått för tre målgivande passningar. Flest Östermål har den centrala mittfältaren Denis Velic gjort med sina sex. Övriga forwards Alexander Henningsson, Alhaji Gero och Andreas Birgersson har gjort ett var, medan Marcus Bergholtz har gjort tre, men två av de målen kom när han spelade som mittfältare.

Östers tränare Roberth Björknesjö är inte orolig över att målskyttet gått lite på kryckor på slutet, utan går fram metodiskt i sitt lagbygge, där det handlar om att bygga grunden först och sedan uppåt. Efter den mållösa matchen på Ullevi har Öster dock intensifierat anfallsträningen.

– Vi har ändå skapat målchanser vilket känns bra. Det hade varit värre om vi inte skapat några chanser alls. Sedan måste man givetvis ha respekt för tabellplaceringen också, säger Björknesjö.

Freddy Söderberg är en rutinerad forwardstyp och känner sig inte pressad utan vet att målskyttet går i vågor. I vissa perioder vill bollen bara inte gå i mål och rätt var det är hamnar man som anfallare i ett stim där allt går i mål.

– Det är små marginaler. Ibland vill det sig inte och ibland gör man det inte tillräckligt bra helt enkelt, men det är bara att jobba på. Jag har varit med i många år och vet att förr eller senare lossnar det. Det är hårt jobb som gäller, det finns inga genvägar, förklarar den centrale Österanfallaren.

Innan superettan gör ett drygt tre veckor långt sommaruppehåll återstår tre matcher för Öster den kommande veckan. Först ut på programmet står Jönköpings Södra hemma på Myresjöhus Arena i kväll.

Öster har kraftig plusstatistik på Smålandsrivalen de gånger lagen har mötts i seriesammanhang i modern tid. Senast lagen möttes i Växjö var för två år sedan och då vann Öster med 2-1 och mötet på Stadsparksvallen, samma år, slutade 3–3 efter en minnesvärd match där Freddy Söderberg inledde och avslutade målskyttet för Öster.

– Det jag minns från den matchen var att vi tog ledningen och sedan vände dom till 2–1 innan ”Majje” (Mario Vasilj) blev utvisad och de gjorde mål igen på frisparken. Sedan lyckades vi, trots en man mindre, vända tillbaka till 3–3. Vi mötte Jönköping i tipshallen (0–1), men det var ganska tidigt på försäsongen. Jag vet att dom har ganska många spelare som varit med ett tag och är hyfsat samspelta. Vi har haft genomgång och vet vad som väntar. Men det viktigaste är att vi fokuserar på oss själva, säger Östers spjutspets med mera mål i sikte.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons