Annons

Öster testar ny målvakt

Östers IF jagar ny målvakt.
I dag kommer estländaren Martin Kaalma, med flera A-landskamper på meritlistan, till Växjö och redan i morgon vaktar han Östers mål i Euro Accident Cup.
Sport • Publicerad 27 januari 2006

- Målvaktspositionen är extremt utsatt. Därför har vi planer på att kontraktera en ny målvakt. Skulle vår nuvarande förstekeeper Björn Stringheim bli skadad är Robin Malmkvist backup. Inget ont om framtidsmannen Malmkvist, som kan bli hur bra som helst, men i nuläget är han ingen färdig allsvensk målvakt, säger Östers sportchef Leif Widén.

Stringheim fick en smäll på vaden under träningslägret i Turkiet och missade flera träningspass. Nu är han återställd och spelklar till kvällens cupstart i Tipshallen, men givetvis finns risken att "Stringen" drabbas av skador även framöver.

Annons

- Bland utespelarna kan man flytta runt folk på olika positioner i samband med skador och avstängningar, men målvakts-positionen är, som sagt, extra utsatt, säger Widén.

28-årige Martin Kaalma har under hela sin karriär spelat fotboll hemma i Estland. De senaste fem åren för FC Flora.

- En klubb som lirat en hel del ute i Europa. Dessutom kan Martin skryta med 45 A-landskamper trots att Estlands förstekeeper är Mart Poom, säger Widén.

Bosman-lirare

Nämnde Poom köptes nyligen loss från Sunderland av Arsenal och nu vill alltså även Kaalma pröva lyckan utomlands. Den 184 centimeter långe (eller snarare korte) och 87 kilo tunge målvakten är Bosman-lirar och lär, enligt ryktet, jagas även av grekiska klubbar.

- Men det faktum att han kommer hit till Växjö och visar upp sig i vår egen cup måste tolkas som att han är intresserad av att lira med Öster i allsvenskan, säger Widén.

Besöket i Växjö ger dessutom Östers ledning möjlighet att bilda sig en uppfattning om Kaalma som person.

- Vi har sett honom på video en hel del. Bland annat gjorde han en stark match mot Skottland. Han har en explosiv och kraftfull spelstil men är inte särskilt stor, säger Östers tränare Lasse Jacobsson.

Med tanke på Kaalmas meritlista är han förstås tänkt som förstemålvakt om affären blir verklighet. Ett faktum som knappast kan glädja Björn Stringheim.

- Konkurrens är alltid bra. Om vi värvar Kaalma så är det upp till Stringheim att visa att han är bättre, säger tränare Jacobsson.

Annons

En del uppgifter senaste tiden har gjort gällande att Öster dessutom letar efter en ny forward, men detta förnekar Widén bestämt.

- Det är i nuläget inte aktuellt med någon offensiv förstärkning, säger Widén.

Landslagskompis i Öster

Martin Kaalmas estländske landslagskompis Ingemar Teever har visserligen sett lite tung ut hittills under Östers försäsong, men han är en stor, lång toppforward som behöver tid på sig för att komma i form.

- Framförallt är Teever ingen inomhusspelare. Hans rätta jag får vi inte se förrän utomsmatchandet kör igång, säger Leif Widén.

Huruvida Öster väljer att satsa på en estländare även längst bak i laget kan vi få besked om betydligt tidigare.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons