Annons

Österpojkar fick sin revansch i Södracupen

Södracupen kunde inte slutat bättre för arrangörsklubben Östers IF. Efter två raka finalförluster slog det lovande P 95-laget till med cupsegern efter 1–0 mot Gislaveds IS i finalen.
Sport • Publicerad 31 december 2010
Jacob Hammarström i Öster pangar in 2?0 mot Laholms FK. Östers pojkar vann sedan hela turneringen.
Jacob Hammarström i Öster pangar in 2?0 mot Laholms FK. Östers pojkar vann sedan hela turneringen.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Det var mycket Växjö under den sista och fjärde cupdagen i Växjö Tipshall.

Både Öster och Växjö BK var i semifinal. Här började Öster med att besegra Laholms FK med 2–0, medan de randiga föll med samma siffror mot starka Gislaveds IS.

Annons

Det fanns gott om löften i Öster. Målvakten Henrik Petersson höll nollan genom hela turneringen och Valentino Srpcansky är värd ett eget kapitel.

Spelskicklige Valentino gjorde i maj en U 17-landskamp för Makedonien mot Vitryssland.

Växjö BK var också nöjt över att ha vunnit sin grupp.

– Södracupen var en trevlig tävling. Det gick riktigt bra för vårt lag som vann tre matcher och spelade en oavgjord (Vislanda IF) i gruppen, säger Växjö BK-anfallaren Robin Thour.

Öster fick äntligen vinna. Föreningens pojkar födda 1996 och 1997 nådde båda finalen, men här var Eskilsminne från Helsingborg och IFK Klagshamn för svårt.

Första cupdagen var det de långväga gästerna Karlstad BK som triumferade i klassen för födda 1998.

Över tusen personer, spelare, ledare och föräldrar, har varit involverade i Södracupen. Ett troget funktionärsgäng på 75 personer har sett till att allt fungerat i cupen med sina matcher 1x25 minuter.

När Södracupen var som störst fanns hela 98 lag med, men då handlade det om sjumannaspel. Nu är det 11-manna som gäller.

– Eftersom vi har Växjö Tipshall måste vi utnyttja den till spel på fullplan. Det är för att spela riktig inomhusfotboll som lag reser både 20 mil och 40 mil för att delta, säger alltid pålitlige tävlingsledaren Tomas Carlsson.

40 lag var med i årets upplaga som var den 34:e i ordningen.

Annons

– Vi hade fullt hus varje dag och vi hade 15–20 lag på kölista som ville vara med, berättar Tomas.

Södracupen är populär, inte minst från alla de duktiga Skånelagens sida.

Östers IF fick beröm av många tillresande ledare för att man satsat på domarstandarden. Varje match leddes av tre distriktsdomare.

– Dessutom har vi strävat efter att få jämna grupper med tanke på spelarnas utveckling, förklarar Tomas.

Nog så sant. Ingen final slutade med större seger än ett måls marginal.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons