Annons

Österrike ett steg på vägen

Det är något helt annat att spela bordtennis utomlands än i Sverige, ett faktum både Tilda och Henrik Johansson håller med om. Något båda kommer att få uppleva under ungdoms-EM i Österrike.
Sport • Publicerad 10 juli 2012
Tilda Johansson, också tävlande för BTK Frej, åker till Österrike.
Tilda Johansson, också tävlande för BTK Frej, åker till Österrike.Foto: 
Henrik Johansson, tävlar för BTK Frej, åker till Österrike.
Henrik Johansson, tävlar för BTK Frej, åker till Österrike.Foto: Urban Nilsson

Tilda Johansson, 15, och Henrik Johansson, 17, båda tävlande för BTK Frej, beger sig till Schwechat, Österrike i morgon för att representera Sverige och sig själva i ungdoms-EM. Hon gör det för andra gången, han för första. Tilda var nämligen med när samma tävling avgjordes i Ryssland 2011, något som då sades vara ett år för tidigt.

– Det var väldigt nervöst. Det var en helt annan planering i en sådan stor tävling. Bara en liten sak som att man måste vara vid bordet minst tio minuter innan matchstart, så är det inte här, säger hon.

Annons

Österrike blir Henrik Johansson andra tävling utomlands, någonsin. Den första klarade han nyss av då han deltog i en förtävling till UEM i Polen. Och det stod snabbt klart att det fanns ett antal uppenbara skillnader mellan nationellt och internationellt bordtennisspelande.

– Jag lärde mig en hel del. Det var sättet alla uppförde sig på, alla spelare jag fick möta och alla olika spelstilar. Det är mycket psykningar och spelet är överlag annorlunda med högre tempo och mindre utrymme för misstag, säger han och fortsätter:

– När vi spelade mot ett lag från Iran nere i Polen så var det väldigt mycket peppande och skrik från publiken, också det något vi inte har här hemma.

Återväxten i svensk bordtennis är generellt god och det finns flera unga, lovande juniorer på väg uppåt. Två av dem är just Tilda och Henrik Johansson, två spelare deras tränare Fredrik Bremer tror har goda chanser.

– Det är väl egentligen lite samma läge för båda två. Ingen av dem har spelat tillräckligt mycket utomlands för att vara bland de bästa, men jag tror att de har chansen på åttondelsfinal. Sedan spelar Henrik i ett riktigt bra lag som kan gå långt.

Som mer långsiktiga mål vill både Henrik och Tilda ta sig ut på den internationella arenan i högre grad än i dag, och senare kunna leva på pingisen. Ett steg i rätt riktning mot det målsnöret är att prestera i ungdoms-EM.

För hennes del handlar det om att toppa resultatet från Ryssland i fjol, då hon slogs ut i andra omgången. Detta mot tjejer ett år äldre än henne själv ska sägas. För honom är det chansen till att göra ett första avtryck på den stora bordtennisscenen.

– Jag hoppas på medaljer, men det är flera andra duktiga spelare där och har du oturen att lottas mot någon du inte gillar att möta kan ju det påverka hur långt man går, säger Tilda.

– I singeln är mitt mål att hålla en jämn och bra nivå genom hela tävlingen. Sedan vore det roligt om det gick bra i lagtävlingen också, mest för att man är ett lag, säger Henrik.

Oskar Tinggren

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons