Annons

Östers guldtränare Lars ”Laban” Arnesson är död – han var hård men rättvis

Östers IF har sorg. Föreningens guldtränare Lars ”Laban” Arnesson har efter en tids sjukdom somnat in. ”Laban”, som ledde Öster till cupguldet 1977 och allsvenska guldet året efter, blev 87 år och var bosatt i Sollentuna.
Växjö • Publicerad 2 oktober 2023
Lars "Laban" Arnesson jublar på Arosvallen i Västerås sedan hans Öster säkrat SM-guldet 1978.
Lars "Laban" Arnesson jublar på Arosvallen i Västerås sedan hans Öster säkrat SM-guldet 1978.Foto: Ingemar Kroon

Minnena avlöser varandra. Efter några slätstrukna säsonger lyfte Lars Arnesson Östers IF till en ny nivå. Med sin envishet och bestämdhet införde han disciplin, ordning och reda hos de rödblå.

Östers spelare blev heta igen och gud nåde den autografjägare som vågade sig in över sidlinjen på träningsplanen. Inga störande moment här inte.

Annons

Flera tidigare Österspelare har fått frågan; vilken är den bästa tränare du haft?

De allra flesta har svarat ”Laban” Arnesson.

Det blossade på ”Labans” tid upp en debatt i svensk fotboll. Östermodellen eller det engelskinfluerade spelstil som tränare som Bob Houghton/Roy Hodgson tagit hit?

”Laban”, med sin sidekick Tommy Svensson, höll på sin linje med korta passningar och libero. Och de fick rätt när Öster utmanade den tidens storheter som ”engelska” Malmö FF och Halmstads BK.

”Laban” ingav respekt och kunnande i ämnet fotboll.

Som relativt ung sportjournalist aktade man sig således för att kritisera en laguttagning eller annan syn på matchbilden.

”Laban” kunde tända till. I början av 1980-talet, när ”Laban” var färsk förbundskapten, spelade Sverige mållöst mot Pressens lag. Jag stod i gruppen bland journalister kring ”Laban” i Råsundastadions innandömen. Någon klagade på det mållösa.

– Vill ni se mål får ni väl gå på ishockey, fräste ”Laban” och blicken i hans ögon sa mer än tusen ord.

Det var då ganska spänt mellan landslaget och medierna. ”Laban” ville ha lugn och valde ibland att inte tala om på vilken plats som landslaget skulle träna. Journalisterna fick i taxi följa efter spelarbussen för att hitta planen.

”Laban, med sin sidekick Tommy Svensson, höll på sin linje med korta passningar och libero. Och de fick rätt när Öster utmanade den tidens storheter som ”engelska” Malmö FF och Halmstads BK.”

Ordspråket hård men rättvis var synonymt med ”Laban”, men efter drabbningarna kunde omgivningen även uppleva honom som skojfrisk, inlyssnande och snäll.

Annons

Lars Arnesson kom från arbetarklassens Sandviken och debuterade 1960 i allsvenskan för Sandvikens IF. I samband med studierna vid GIH lockades han till Djurgårdens IF och blev här svensk mästare 1964.

Som tränare verkade ”Laban” i Skellefteå, Skövde, Kalmar FF, Öster och Djurgården.

1980-85 var han förbundskapten och Sverige missade två VM-slutspel. Det tog hårt på honom.

– Det kändes som makterna var emot mig och spelarna. Jag lärde mig att lycka inte kan beställas, fotbollen är lika nyckfull som livet självt, förklarade ”Laban”.

Så sant.

Senast jag mötte ”Laban” Arnesson var i samband med invigningen av dagens Visma Arena här i Växjö i september 2012. Efter kvällens bankett delade jag taxi med ”Laban” mot centrum. Gästen från Stockholm och dennes hustru var imponerade över den starka utvecklingen i staden Växjö och menade att Öster genom arenan skulle etablera sig i allsvenskan.

Fina ord från en fin man.

Sven ElofssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons