Annons

Övergången bekräftad: Alanens ord vägde tungt för Engman

Växjö DFF har nu bekräftat för Smålandsposten att Adelina Engman är klar för klubben – och Engman själv berättar att hennes finska landslagskompis Emmi Alanen talade sig varm för Växjö DFF innan Adelina bestämde sig för att krita på.
Växjö • Publicerad 1 juli 2021
Adelina Engman.
Adelina Engman.Foto: PETTER ARVIDSON

– Emmi har pratat gott om Växjö DFF och sagt att det finns potential i laget även om det gått tungt hittills den här säsongen, säger Adelina.

Men du kommer till ett lag som ligger sist i Damallsvenskan, känner du press på dig att du ska bli "frälsaren" som räddar laget kvar i högsta serien?

Annons

– Nej, jag tänker inte så. Jag kommer till Växjö för att göra mitt bästa och hoppas kunna hjälpa laget till segrar.

Varför lämnar du Montpellier?

– Av flera skäl. Dels har det gått ganska dåligt för laget och dessutom har det varit ett tufft år för mig. Jag kan inte prata franska och pandemin har gjort att det varit utegångsförbud från klockan 18 alla dagar från oktober till maj...

Och nu blir det Sverige, var det givet?

– Nästan. Jag betraktar Sverige som hemma och det ska bli skönt att komma hem igen.

Men du är från Finland?

– Ja, men Åland som jag kommer från är svenskspråkigt och jag spelade dessutom i Göteborg under fyra år.

Ser du en halv säsong i Växjö DFF som ett tillfälligt stopp på din fotbollsresa?

– Nu har jag fullt fokus på Växjö. Sedan får vi se om jag trivs med laget och om laget trivs med mig. Hur det går för oss är förstås också en faktor.

Du spelade för Chelsea under två säsonger. Hur var det?

Annons

– Häftigt förstås. Allt är proffsigt där och det finns bra spelare på alla positioner. Tyvärr drog jag ganska tidigt en sena i låret och blev borta i fem månader. När jag sedan skulle göra comeback efter skadan stängdes säsongen ner på grund av pandemin. Det var tungt.

Hur vill du beskriva dig själv som spelare?

– Snabb, fysisk och offensiv. Jag gillar att utmana. Jag har spelat både forward och yttermittfältare. Som forward är jag djupledslöpande och spelar helst tillsammans med en annan anfallare, men jag klarar även av att spela ensam på topp.

Adelina Engmans landslagsmeriter är digra. Under 74 A-landskamper för Finland har det blivit åtta mål. Engman var även med och förde Finland till semifinal i U19-EM 2013.

– I det mästerskapet slog vi ut Sverige.., minns Engman.

När går flyttlasset till Växjö?

– I slutet av juli.

Växjö DFF:s sportchef Johnny Lindman kommenterar:

– Detta är precis en sådan spelare som vi varit ute efter. Rutinerad, offensiv och bra på att utmana motståndare. Jag är nöjd med att vi kan få glädje av Adelinas kvaliteter i Växjö DFF.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons