Annons

Övervakningsfilm raderades – "På väg mot skandal"

Utredningen kring kaoset inför Champions League-finalen i Paris rullar vidare. Viktig bevisning kan dock ha gått förlorad sedan övervakningsmaterial från Stade de France raderats.
Fotboll • Publicerad 10 juni 2022
Övervakningsfilmer från Stade de France har raderats. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Övervakningsfilmer från kamerorna utanför Stade de France som fångat kaoset inför Champions League-finalen har raderats. Kritiker anklagar nu franska myndigheter för att försöka mörklägga händelsen.

Det franska fotbollsförbundet hävdar att filmerna förstörts automatiskt eftersom de inte begärts ut av polis eller åklagare.

Annons

Avslöjandet spär på de redan heta tongångarna kring myndigheternas agerande inför matchen. Fransk polis har fått kritik för att ha skapat flaskhalsar vid ingångarna till arenan och för att ha använt tårgas och pepparsprej.

"Kallas att dölja bevis"

En utredning av den franska regeringen slår fast att Frankrikes anseende skadats av händelsen och oppositionen i landet var inte sena att haka på när avslöjandet om övervakningsfilmerna kom.

– Det kallas att dölja bevis, säger Marine Le Pen, ledare för det ytterhögerpartiet Nationell Samling.

Polisen bad om övervakningsfilmerna, men inte förrän det blivit känt att de var raderade, säger en källa till AFP.

Stade de France får behålla övervakningsfilmer i upp till 30 dagar, men servrarna klarar endast av att lagra dem i en dryg vecka.

"Nationell skandal"

Den franska polisen twittrar att även om man inte har materialet från arenans kameror, har man fortfarande sin egna att tillgå.

Men vice ordförande för senatens lagutskott, David Assouline, säger att han blev "lamslagen" av nyheterna och tillade att det visade på en "otrolig brist på samordning" mellan polisen och politikerna.

– Vi är på väg mot en nationell skandal, säger Bruno Retailleau, ordförande för Republikanerna i senaten.

Från regeringssidan säger man dock att tillräckligt med bevis finns för att ta utredningen vidare.

Bakgrund: Skandalscenerna under CL-finalen

Finalen mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.

Stängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetskontrollerna. Enligt vittnen skapades "flaskhalsar" fram mot kontrollerna.

När det hela urartade använde polisen tårgas och pepparspray för att skingra folkmassan.

Enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin och Europeiska fotbollsförbundet Uefa orsakades kaoset av personer som hade ogiltiga biljetter.

Darmanin, sade att det var mellan 30 000 och 40 000 Liverpoolsupportrar vid Stade de France utan giltiga biljetter och hävdade att många av dem försökte ta sig in med falska biljetter.

Källor inom Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och det franska fotbollsförbundet säger till AFP att det dock var 2 800 personer som försökte ta sig in med falska biljetter.

Gerald Darmanin försvarade till en början användandet av tårgasen och sade att det "räddade liv". Men under en utfrågning inför en av senatens utskott bad han om ursäkt.

Liverpool och Real Madrid har krävt svar på vad som egentligen hände och såväl Uefa som den franska regeringen har startat en utredning av händelserna.

Uefa och franska myndigheter har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet. Paris polischef, Didier Lallement, har sagt att hanteringen var ett misslyckande och Uefa bad om ursäkt på sin hemsida den 3 juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons