Annons

Pandemiregler förvirrar svenska stjärnor

Isolering, uppskjutna matcher och ett chartrat plan till en match som Sverige inte ville spela.
Pandemin sätter sin prägel även på handbollens EM-kval.
Handboll • Publicerad 4 november 2020
Jim Gottfridsson och förbundskaptenen Glenn Solberg under handbollslandslagets första träning inför veckans EM-kvalmatcher.
Jim Gottfridsson och förbundskaptenen Glenn Solberg under handbollslandslagets första träning inför veckans EM-kvalmatcher.Foto: Adam Ihse/TT

Covid-19 satte stopp för OS-kvalet i våras. Men nu drar landslagsspelet i gång igen, med kvalet till handbolls-EM i Ungern och Slovakien 2022.

Pandemin har dock hittills gjort att tolv kvalmatcher fått skjutas upp, medan ytterligare matcher är i farozonen.

Annons

Att förstå vilka matcher som blir av eller skjuts upp är inte helt lätt just nu, konstaterar Jim Gottfridsson, till vardags i tyska toppklubben Flensburg-Handewitt.

– Jag förstår inte alla regler riktigt. För egen del kändes det konstigt att flyga till Makedonien över dagen för att spela Champions League mot ett lag (Vardar Skopje) som haft ett konstaterat fall, säger han.

– Man vet ju att ett fall kan smitta andra. Det kan bli en väldig karusell. Men man försöker tänka på det så lite som möjligt. Överlag tycker jag att det fungerat bra.

I Tyskland sitter bundesligalaget Leipzig i karantän sedan i fredags, efter det att flera positiva covid-19-fall upptäckts i klubben. Klubben har också fått flera matcher flyttade.

På landslagsnivå har ett stort antal matcher skjutits upp, även om Bosnien-Hercegovina, som drabbats av flera fall, förgäves försökt att få torsdagens bortamatch mot Tyskland uppskjuten.

Jim Gottfridsson tycker att det är rätt att genomföra landskamperna i veckan trots pandemin.

– Jag har stor respekt för viruset, men jag är inte rädd för viruset, säger han.

– Jag känner mig personligen trygg med upplägget som vi har här, vi har samma upplägg som vid Champions League-matcherna.

Chartrat plan

Men det är som sagt konstiga tider.

För Sveriges del väntar först Rumänien i Partille på torsdag. Så långt allt väl, relativt sett.

Annons

Men EM-kvalet på bortaplan mot Kosovo på söndag har varit ett desto större bekymmer. Svenska handbollsförbundet försökte en längre tid få sin europeiska motsvarighet EHF att skjuta upp matchen.

Till slut blev ett chartrat plan räddningen. I och med att landslaget flyger till Pristina bara över dagen är det fritt fram för bland annat Tysklandsproffsen att åka med utan att hamna i karantän när de återvänder till klubblagen.

Mittsexan Andreas Nilsson, till vardags i Ungern, har dock ingen glädje av det.

– Nej, åker jag med måste jag sitta i karantän tio dagar när jag kommer tillbaka till Ungern. Så det suger, men det är inget att göra åt, säger han.

Solbergs debut

Matcherna mot Rumänien respektive Kosovo blir Glenn Solbergs första två landskamper som förbundskapten och en viktig uppladdning inför nästa år, med VM i Egypten i januari och det framflyttade OS-kvalet under våren.

Om inte pandemin kommer emellan.

– Blir det ett VM i januari? Det hoppas man så klart på. Men om jag riktigt tror på det vet jag inte, säger Jim Gottfridsson.

– Men jag försöker bara att leva här och nu. Nu är det landslaget, sedan är det ligan igen när vi kommer hem. Det är svåra tider. Men vi ska väl överleva dem också förhoppningsvis.

Fakta: Uppskjutna matcher i handbollens EM-kval

Grupp 1: Serbien—Grekland, Frankrike—Belgien, Belgien—Serbien och Grekland–Frankrike.

Grupp 2: Inga uppskjutna matcher.

Grupp 3: Tjeckien–Färöarna, Färöarna—Tjeckien. Därutöver avgörs Ukraina-Ryssland och Ryssland-Ukraina på neutral plan i Minsk i Belarus.

Grupp 4: Island-Israel.

Grupp 5: Polen–Nederländerna, Slovenien–Polen.

Grupp 6: Belarus–Italien, Norge–Lettland, Lettland-Belarus

Grupp 7: Inga uppskjutna matcher.

Grupp 8: (Sveriges grupp) Inga uppskjutna matcher.

Fotnot: Matcher som på tisdagskvällen hade bekräftats som uppskjutna.

Källa: Europeiska handbollsförbundet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons