Annons

Passiv teknik – aktivt center

Det finns redan ett tenniscenter i Växjö. Nästa år finns det två. – Behovet finns. Vi står inför en ny tennisboom, säger profilen Carl-Axel Hageskog som kommer att vara med och driva Södras tenniscenter i trä.
Sport • Publicerad 19 oktober 2010
Tennisprofilerna Magnus Larsson, Carl-Axel Hageskog, Stefan Edberg samarbetar med Södra Timbers vd Peter Nilsson och koncernchefen Leif Brodén när det gäller bygget och driften av det kommande tenniscentret i trä.
Tennisprofilerna Magnus Larsson, Carl-Axel Hageskog, Stefan Edberg samarbetar med Södra Timbers vd Peter Nilsson och koncernchefen Leif Brodén när det gäller bygget och driften av det kommande tenniscentret i trä.Foto: Urban Nilsson
Så ska det se ut.
Så ska det se ut.Foto: Urban Nilsson

En före detta Davis Cup-kapten.

En före detta världsetta.

Annons

En assisterande Davis Cup-kapten och före detta topp tio-spelare i världen.

Trion Hageskog, Stefan Edberg och Magnus Larsson skulle få vilken PR-byrå som helst att lystet gnugga händerna. Sämre laguppställning kan man ha för ett tennisprojekt, om man säger så.

Det vet inte minst Södra, som storsatsar på att bygga framtidens tennishall, med energisnålhet och kostnadseffektivitet som ledord.

I början av 2009 utlyste skogsjätten en arkitekttävling där det gällde att lämna in förslag till uppförande av ett tenniscenter i trä. Tävlingen blev mycket populär; 193 bidrag från 23 länder inkom. Juryn fastnade för det bidrag som lämnats in av Kent Pedersen Arkitektfirma i danska Hellerup.

– Det här är ett koncept för idrott, men även för energisnål och klimatvänlig konstruktion. Här är det de som spelar som ska värma upp hallen, säger Södras vd och koncernchef Leif Brodén och understryker att man avser uppföra tennishallen med hjälp av passivteknik.

Trätenniscentret kommer att byggas i området mellan Södras huvudkontor och Willys köpcenter. Bara en upphandling återstår. Sedan sätter man igång. Mot slutet av 2011 är den nya hallen redo att invigas.

Stefan Edberg ser positivt på centret.

– Väldigt intressant. Kan man minimera energiförbrukningen till en femtedel av vad det annars skulle kosta inser var och en att det finns massor av pengar att spara, säger han.

Calle Hageskog, professor vid Linnéuniversitetet, ser enorma möjligheter med den nya trätennishallen, som kommer att inrymma tre banor med fullmått samt en mindre, så kallad singelbana.

– Jag gillar tanken på spontanspel och jag ser det här som morgondagens samlingsplats. Tanken med den lilla banan är att den aldrig ska hyras ut, utan att man där ska kunna lägga en boll i en ränna, precis som på golfbanan, och sedan få spela en halvtimme åt gången. På så vis kommer det aldrig att bli fullbokat. Du får alltid en möjlighet att spela, säger Hageskog.

Annons

Även Magnus Larsson låter lyrisk när han får frågor om Växjös andra tenniscenter.

– Det blir fantastiskt bra för Växjö. Själv har jag varit borta från tennisen ett tag. Att få inrikta mig på tennisen på hemmaplan igen ser jag som en fantastisk förmån. Jag står hellre på banan och instruerar än att jaga älg, skrattar Larsson.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons