Annons

Pellegrino: Poromaa tar för stora risker

William Poromaa, 22, tog för många risker i jaktstarten.
Det hävdar rutinerade italienaren Federico Pellegrino.
Skidor • Publicerad 4 januari 2023
William Poromaa efter 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf.
William Poromaa efter 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Federico Pellegrino under andra etappen av Tour de Ski i Schweiz.
Federico Pellegrino under andra etappen av Tour de Ski i Schweiz.Foto: Mayk Wendt/AP/TT

Jaktstarten i Oberstdorf, Tour de Skis fjärde etapp, blev till en masstart då det vid halva milloppet var omkring 30 man i den första gruppen.

Efter målgång sågs svenske Poromaa, sjua i mål, diskutera med Pellegrino.

Annons

– Han trodde jag hade skrikit på honom under loppet, han var irriterad på mig men jag förklarade att det inte var han jag var arg på, vi har haft våra duster, säger Poromaa.

TT: Vem var du arg på?

– Jag vet inte vem det var, det var någon som kom på yttern, så jag bara skrek till. Sedan var han (Pellegrino) i högen och då trodde han att det var han jag skrek på, han tror att allt blir om honom, haha. Det var lugnt.

"Williams framtid är ljus"

Rutinerade Pellegrinos version:

– Han kom för att ge sin förklaring, han sade att han blev pushad (när en åkare närmare sig bakifrån) av en annan åkare och när du är två åkare så nära varandra finns risken att krascha för båda, säger italienaren till TT.

– William är väldigt stark och hans framtid är ljus. Han har bra teknik och bra styrka – men jag tror han tar nästa steg när han börjar tänka mer på riskerna, när han ska ta riskerna i loppet. När du är på fjärde loppet av sex är det bara en risk att pusha en annan åkare. Det är bättre att vara mer lugn och i slutet, om pallplatserna, kan du riskera mer.

Han fortsätter:

– Han kommer lära sig. När han är självsäker i att tävla i en grupp tror jag han kommer ta nästa steg.

TT: Är han för vild?

– Han är stressad, men det är många svenska åkare som är det. Det är bättre att hitta rätt läge, rätt position, när du ska riskera saker och ting.

Vill hjälpa de yngre

Annons

TT: Var du arg på honom?

– Under tävlingen är det normalt, du har inte mycket syre här uppe (i huvudet). Men efter mållinjen kan man vara lugn och förklara saker och ting.

– Jag är veteran, det är bra att försöka hjälpa de unga att säga att det inte var rätt läge att göra det. Det var bara en fara och en risk för både att krascha och kanske bryta något ben.

TT: Hur var du i Poromaas ålder?

– När jag var ung var jag en "shitguy", haha. Jag kom ihåg en gång då jag bröt Hattestads (Ola Vigen, Norge) stav. Han kom fram till mig med ett allvarligt ansiktsuttryck och skakade med fingret framför mig. Men nu är vi vänner.

Vann jaktstarten gjorde Johannes Høsflot Klæbo. Bäste svensk blev Calle Halfvarsson på fjärde plats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons