Pensionär Podein på besök

Livet efter Lakers...
Shjon Podein, Stanley Cup-mästaren som snabbt skaffade sig kultstatus under sina båda år i Växjö Lakers, trivs alldeles utmärkt med sin roll som ishockeypensionär.
Sport • Publicerad 29 maj 2007
Känns han igen? Växjö Lakers gamle hjälte Shjon Podein är i stan.Foto: Stefan Nilsson
Känns han igen? Växjö Lakers gamle hjälte Shjon Podein är i stan.Foto: Stefan NilssonFoto: 
Shjon och Sherry Podein, med fyra-åriga dottern Anna, har just tagit en fika hos goda vännerna Jan-Olof och Vicky Swanteson i Växjö.Foto: Stefan Nilsson
Shjon och Sherry Podein, med fyra-åriga dottern Anna, har just tagit en fika hos goda vännerna Jan-Olof och Vicky Swanteson i Växjö.Foto: Stefan NilssonFoto: 

Shjon Podein har efter 17 år som proffs landat hemma i St Louis Park, utanför Minneapolis, och besöker just nu goda vänner i Växjö.

Många minnen väcks till liv för Shjon och fru Sherry.

- Jag älskade fansen i lakejerna. Jag glömmer inte när jag greppade min lilla dotter Anna på isen efter en segermatch och fansen skanderade hennes namn. När vi i Växjö Lakers klarade oss i allsvenskan efter seger mot Troja är ett av mina finaste minnen i karriären, säger Shjon Podein.

Familjen Podein har utökats med åtta månader gamle sonen Shjon-Daniel och Anna ska snart bli fem år.

- Åren i Växjö gav oss vänner för livet, säger Shjon, och nämner spontant vänskapen till familjerna Swanteson och Elmlund samt gamla lagkamrater.

Till vårt möte kommer Shjon efter ett styrkepass med Lakerskompisen Torsten Yngveson.

Säsongen 2005-06 spelade Shjon Podein, född i Rochester i Minnesota, i Japan. Säsongen i Imaichi/Nikko Icebucks, två timmar från Tokyo, var en spännande upplevelse i en liga med sju lag och matcher i såväl Kina som Sydkorea.

- De bästa lagen i japanska ligan höll mittenklass i allsvenskan, säger Shjon Podein, som också var assisterande coach i klubben.

- Men det var svårt. Japanerna var inte alls lika bra på att tala engelska som svenskarna. Och de var väldigt respektfulla.

Hemma i USA arbetar Shjon för agenturen Octagon där en av hans äldsta vänner, Brian Lowton, är boss.

- Jag ska hitta unga lovande spelare, allt från junior- till college, och försöka forma dem till NHL-spelare.

Tillsammans med Sherry har Shjon haft en barnfond under tio års tid. De hjälper barn som drabbats av AT (Ataxia Telangiectasia), en sjukdom som förtvinar musklerna och där många drabbade aldrig får uppleva sin 20-årsdag. Något som amerikanska ESPN uppmärksammat med en tv-film. För sitt hjälparbete har Shjon också fått ta emot en NHL-utmärkelse som god sportman och välgörare.

- Jag vet att Shjon saknar matcherna, speciellt i playoff, men då tog ishockeyn all hans tid. Shjon älskar barn. Nu lever han ett vanligt liv och tar våra barn till simskola, gymnastik och till förskolan, berättar fru Sherry.

Växjö Lakers störste hjälte har satt punkt för sin aktiva karriär. När dåvarande sportchefen Patrik Åkesson lockade Shjon till Sverige var det något av årets hockeykap i Sverige.

- Jag ska inte kalla mig talang, men jag kämpade, och gav alltid mitt bästa. Och jag gick hela vägen.

Det räckte för att vinna Stanley Cup, tillsammans med Peter "Foppa" Forsberg, i Colorado Avalanche 2001.

n Har du i dag någon kontakt med "Foppa"?

- Jag skickade ett sms till Peter när jag anlände till Sverige. Han fick läsa att jag drack en norrländsk öl i Gamla stan i Stockholm...

Shjon Podein, med sitt varma leende, är sig lik.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.