Annons

Perfekt start på Lakers CHL-äventyr

Champions Hockey League.
Friskt på isen där Växjö Lakers krossade Adler Mannheim med 6–1 (1–0, 1–1, 4–0).
Mässling, påssjuka vattkoppor vid sidan om.
Sport • Publicerad 22 augusti 2014
Alexander Johansson sätter 3-1-pucken i nätet bakom Mannheims målvakt. Foto: ANDRÈ LARSSON
Alexander Johansson sätter 3-1-pucken i nätet bakom Mannheims målvakt. Foto: ANDRÈ LARSSONFoto: 

Kan organisationen bara finna ett vaccin mot barnsjukdomarna kan nog hockeyns nya Europasatsning bli bra.

Det tomma blad som CHL dittills bestått av fick i går sina första penseldrag, vilket så småningom ska skapa konturerna av en multinationell stortävling.

Annons

Timmen före nedsläpp pratade jag med CHL:s vice vd, den sympatiske göteborgaren Szymon Szemberg . När jag frågade honom vad han och de andra i organisationen vill åstadkomma med CHL bröt han ner svaret till lokal nivå:

– Den som bor i Växjö och håller på Växjö Lakers ska känna likadant inför att Växjö Lakers är i Champions League som den som håller på Öster skulle göra om Öster spelat i Champions League.

Peter Sibner , hockeysverige.se:s vd, krönikör och trendspanare fanns också på plats i Vida Arena. Han uttryckte en försiktig optimism kring ligan.

– Jag upplever att fansen i större utsträckning gör tummen upp för CHL. De brukar annars vara ganska negativt inställda till den här typen av turneringar, sa Sibner.

Det är upp till klubbarna själva att sätta kvaliteten på CHL genom att bjuda på en attraktiv hockey i högt tempo och kvalitet i offensiv såväl som defensiv.

CHL är helt uppenbart en stortävling vissa tar lättare på än andra. Eller hur förklarar exempelvis Bern sin 0–7-torsk mot Trinec?

Växjö Lakers–Adler Mannheim var en match mellan två lag som under åtminstone två perioder ville lite mer än Bern. Det märktes i Växjölägret att det handlade om tävling och inte ett morotslöst träningsmöte med Malmö.

Växjö var snabbare i tanken, rappare på rören och mer organiserat och beslutsamt i defensiven. Adler Mannheim hängde med bra i två perioder och lyckades dessutom få in Växjö i ett slumrande tillstånd under stora delar av andra perioden. Jamie Tardifs kvittering till 1-1 för tyskarna efter 34.11 blev ett wake up-call för hemmalaget som kunde återta ledningen bara halvminuten senare.

Under matchens resterande 25 effektiva minuter fanns det bara ett lag på banan. Mannheim hängde inte alls med i tredje perioden och tyskarnas yrvakna agerande i egen zon gav fri lejd åt Lakers general Tomi Kallio och hans vapenbröder.

Cristopher Nilstorp var magnifik i kassen och Niclas Lundgren tycker jag redan spelar med det defensiva självförtroende jag tror Pär Mårts kommer att fästa stor vikt vid när han tar ut trupperna till Tre Kronor i vinter.

Annons

Alexander Johansson spelade som en ledare, hängde två puckar i nätmaskorna och där har vi en annan spelare som definitivt kommer att finnas på förbundskaptens radar den här säsongen.

Nick Johnson gjorde sitt fjärde mål på de tre matcher han hittills spelat och jag förstår varför Lakerstränaren Sam Hallam redan vågar kosta på sig att skryta om honom. Johnson kommer att tillhöra epitetet klasspelare i såväl SHL som CHL och hans volleyknackning fram till 2-1 var ett typiskt snipermål.

Jag gillade också Sebastian Erixons följsamhet och fina blick för spelet och bland backarna i övrigt hade Ville Varakas bra kontroll på det mesta han gjorde.

Personkemi är smörjmedlet som krävs för en lyckad anfallsformation och det känns som att det finns gott om det hos Patrik Lundh och Robert Rosén som bildar kedja med nämnde Nick Johnson. Medan Lundh är enormt bra på att skära av vinklar och vinna puck står Rosén för artisteriet och Johnson varvar sin målfarlighet med ett bra hemjobb. Känslan är att den här linan är intakt även då SHL drar igång den 11 september.

Med tre träningsmatcher som svårvärderad måttstock var Växjös CHL-insats ett rejält kliv i rätt riktning. Vi såg linjer och intentioner i Lakers spel. Vi såg en förmodad stormålvakt spela som en stormålvakt. Vi såg en grupp som agerade som ett lag gör när poäng står på spel. Allt utom tajmingen fanns och tajming är ingenting som trollas fram i augusti utan något som arbetas fram med SHL-premiären för ögonen.

Sportsligt kan vi sammanfatta CHL-premiären i Växjö med att påstå att Växjö Lakers gjorde sitt bästa för att skapa bilden av proffsighet och kunnande på isen.

Betyget blir ett annat vid en recension av CHL vid sidan av isen. Publiksiffran 2903 i Vida Arena var helt okej, men många hade sannolikt valt att stanna hemma för att se matchen på Eurosport 2, vilket tablåerna utlovade. Vad de sedermera rasande tv-tittarna inte visste var att matchen av rättighetsskäl inte fick visas i Sverige. Ett fiasko givetvis.

Ett annat sorgebarn var den statistiska servicen, som plötsligt var tillbaka på 1990-talsnivå. Självklara data som plus/minus-redovisningar, tacklingar och förteckning över personlig istid saknades helt. Även här är det CHL centralt som sitter på makten att åstadkomma en förbättring och inte de enskilda klubbarna.

Men som sagt: det är barnsjukdomar – och barnsjukdomar går enkelt att vaccinera sig mot.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons