Annons

Perssons magi gav kvalenergi

Att tvingas kvala för nytt kontrakt är alltid ångestladdat. Ångesten var påtaglig i går när Tingsryd och Troja möttes i kvalseriepremiären till allsvenskan. Fyra raka Trojamål gav resultatet 2–4 och tre poäng till Ljungby.
Sport • Publicerad 16 mars 2011
Foto: 

Efteråt: en väldigt nöjd och en väldigt missnöjd tränare på presskonferensen i Dackehallen.

-Jävligt starkt att vända. Till slut var vi laget som orkade mer än Tingsryd, sa den väldigt nöjde Martin Karlsson.

Annons

- Man kan inte spela hockey utan ödmjukhet, suckade den väldigt missnöjde Joakim Fagervall.

Efter exakt halva matchen var ställningen 2–0 till Tingsryd.

Troja hade inte haft en enda riktigt het målchans.

Tingsryd låg rätt, tog rätt beslut och såg ut att ha full kontroll över samtliga tre poäng.

Men hockey är sporten där det tar lång tid att bygga upp ett sunt självförtroende och bara en sekund att få självförtoendet raserat.

– Istället för att spela fortsatt konsekvent tappade vi matchplanen och började jaga nästa mål, anmärkte Fagervall.

Vi får plocka fram de klassiska uttrycken syndabock och hjälte för att förklara skillnaden mellan noll och tre poäng, mellan himmel och helvete och mellan succé och fiasko.

Syndabocken: Tero Leinonen, målvakt, Tingsryd.

Han hade inte satts på några större prov och gjorde det heller inte när Joakim Nettelbladt slog ett ”höstlöv”, en puck som mer var avsedd som en dumpning.

Leinonen skulle bara plocka ner den – något han klarar 999 gånger av 1000 – men lyckades fumla till det så illa att pucken landade framför Adam Miller som bara fintade höger och la in 2–1.

Annons

Efter det var Tingsryd ett slaget lag. Ett bräckligt lag. Ett lag som plötsligt agerade som om de befann sig i ruinerna av sin tidigare trygghet.

Vägen öppnades för matchvinnaren: Mattias Persson, forward, Troja.

Det var i Dackehallen han slog igenom som senior och det var i Dackehallen han fortsatte att bjuda på magi. 2–2-målet var ett Peter Forsberg-mål, inslaget köksvägen förbi ett uppsnurrat Tingsrydsförsvar.

3–2-målet var också Perssons även om Mikael Ahlén via ett jättejobb framför Leinonen blev de lycklige målskytten. Persson, som har elitseriens ögon på sig, befinner sig i en formtopp som vägrar att ta slut och framstår som en storfavorit till poängligasegern i kvalserien.

– Nu gäller det att vi nollställer oss, till skillnad från när vi senast var här och vann med 7–2, sa Martin Karlsson, väl medveten om att Troja efter den matchen förlorade sex raka.

Joakim Fagervall hade annat att tänka på.

Tomas Lundström, till exempel. Taifkaptenen kom inte till spel i går.

– En säkerhetsåtgärd. Hade det varit i omgång tio hade han spelat. Tomas har en överbelastad ljumske, förklarade Fagervall.

Med vilket tryck på axlarna åker ni upp till Haparanda för torsdagens match mot Asplöven?

-En sak är säker: det kan aldrig bli tyngre än det redan varit. Dessutom vet jag att vi och Troja är den här seriens två bästa lag.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons