Pesonen avgjorde för Lakers i sudden

Publiken i Vida Arena gjorde sig beredd på ett straffavgörande.
Då ville Janne Pesonen gå hem – och klev fram och avgjorde med fem sekunder kvar av förlängningen fram till 4–3 för Växjö Lakers mot Djurgården.
Växjö • Publicerad 22 november 2018

Det syntes redan från start att det här skulle bli en match med många kamper, stora som små, och i ett högt tempo. Båda lagen turades om att anfalla med båda lagen var dessutom väldigt samlade sin sina försvarspositioner och de riktigt vassa chanserna var få till antalet. Vi minns dock bra mållägen för Dominik Bokk och Pontus Holmberg innan Djurgården fick igång ett långt anfall samtidigt som Lakers trycktes tillbaka framför Viktor Fasth. Anfallet slutade med att Jonathan Davidsson volleyslog in 0–1-pucken.

Djurgården kändes som det hetare laget även inledningsvis i mittperioden där passningskvaliteten sjönk hos Växjö Lakers. Men en hög klubba av målskytten Davidsson i ansiktet på Niclas Burström gav Lakers matchens första powerplay och det var en högst oväntat målskytt som klev fram och kvitterade. Nämligen Peter Andersson, som drog till från blålinjen med ett mäktigt slagskott.

Målet tände Lakers, som sedan tog över stort under resten av perioden. Det var ytterst nära 2–1 under ett nytt powerplay när Linus Fröberg bland annat hade en dubbelchans. Ledningsmålet kom dock lite senare och det var en ny back som tog chansen att synas i protokollet. Linus Högberg fick pucken, siktade och drog den upp i krysset bakom Adam Reideborn.

I tredje perioden kopplade Lakers ett rejält grepp om de tre poängen efter att Dominik Bokk trollat bakom kassen och serverat Linus Fröberg en perfekt passning. Fröberg drog till direkt och det stod 3–1.

Då tog Djurgårdens tränare Robert Ohlsson time-out och vilket time-out sedan. Det dröjde inte ens en minut innan Jesper Pettersson reducerade till 3–2 och sedan kom Djurgården stormande i nya anfallsvågor. Under en av dem kvitterade en obevakad Jakob Lilja till 3–3.

Resultatet stod sig perioden ut och en spännande förlängning vidtog. Där hade båda lagen fina möjligheter att avgöra men alla tycktes rinna ut i sanden. Men i slutsekunderna fick Janne Pesonen pucken och kom fri. Han gled in framför Reideborn, fintade och skickade upp pucken i nättaket. Det var avgjort.