Annons

PGA stänger av spelarna på sauditouren: "Rätt"

PGA-touren agerar efter spelarflykten till den omstridda LIV-touren.
Nu stängs spelarna av från den amerikanska golftouren – vilket stöttas av storstjärnorna Rory McIlroy och Justin Thomas.
"PGA-tourens besked är hämndlystet", svarar LIV-touren i ett uttalande.
Golf • Publicerad 9 juni 2022
Dustin Johnson och Phil Mickelson stängs av från PGA-touren.
Dustin Johnson och Phil Mickelson stängs av från PGA-touren.Foto: Alastair Grant/AP/TT

PGA-touren kom med beskedet under torsdagseftermiddagen. Avstängningen innefattar 17 spelare.

Vissa spelare, som stjärnan Dustin Johnson, har avskrivit sig sitt PGA-medlemskap i samband med att de gick med i LIV-touren. Andra, som Phil Mickelson, har sagt att de planerar att spela även på PGA-touren.

Annons

Men så blir alltså inte fallet efter dagens besked.

"De här spelarna har gjort sina val utifrån egna ekonomiska anledningar", skriver ordförande Jay Monahan på PGA-tourens hemsida.

"Går inte ihop"

Det är ett besked som LIV-touren kritiserar.

"PGA-tourens besked är hämndlystet och det gör klyftan mellan tourerna och medlemmarna ännu djupare. Det är problematiskt att touren, en organisation dedikerad till att skapa möjligheter för golfaren, är enheten som stoppar golfare från att spela. Det sista ordet är säkerligen inte sagt om det här", skriver LIV-touren i ett uttalande.

Phil Mickelson, med sex majorsegrar, vill inte kommentera saken efter att ha gått runt på ett slag under par på den första rundan av LIV-tourens premiär i London.

– Som jag sade på min presskonferens i går, så kommer jag inte att diskutera några angelägenheter som rör PGA-touren offentligt, säger Mickelson enligt BBC.

Nordirländaren Graeme McDowell, som sedan tidigare avskrivit sitt medlemskap på PGA-touren, tycker dock att det är fel.

– Vi är här eftersom vi tycker att vi är oberoende spelare. Vi borde vara tillåtna att tävla och spela var vi vill över hela världen, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Engelske Ryder Cup-stjärnan Ian Poulter säger att han överväger att överklaga beslutet.

– Det går inte ihop. Att ha två tourkort och möjligheten att spela över hela världen, vad är det för fel med det?

"Jag är nöjd"

Annons

Fyrfaldiga majorvinnaren Rory McIlroy och tvåfaldiga diton Justin Thomas, som båda spelar i den här veckans PGA-tourtävling i Kanada, stöttar emellertid beslutet.

– Jag är nöjd. Om någon skulle vara chockad kan man helt enkelt inte ha lyssnat till vad Jay och alla har kommunicerat. De (spelarna på LIV-touren) tog en risk när de gick in i det, oavsett om de trodde att det var en risk eller ej, säger Thomas enligt AFP.

– Det han (Jay Monahan) gör är att han i princip följer regelboken. Jag tror att majoriteten av medlemmarna som är här den här veckan och inte har åkt och spelat någon annanstans verkligen uppskattar det, säger McIlroy enligt samma källa.

– Jag tycker att han har gjort det rätta, för de där grabbarna har brutit mot reglerna.

Enorma prispengar

LIV Golf är namnet på den nya golftour som är tänkt att konkurrera med amerikanska PGA-touren och Europatouren. Satsningen är kontroversiell då LIV-touren är finansiellt uppbackad av Saudiarabien och lockar med enorma prispengar. Flera av golfens största namn har anslutit till den nya golftouren som spelar sin första tävling i London med start under torsdagen.

Det är även oklart huruvida spelarna får spela majortävlingar i framtiden. Men när det gäller nästa veckas US Open, en av de fyra majorturneringarna, har dock USGA (United States Golf Association) meddelat att LIV-spelare får delta.

Fakta: Spelarna som stängs av från PGA-touren

Sergio Garcia*, Talor Gooch, Branden Grace*, Dustin Johnson*, Matt Jones, Martin Kaymer*, Graeme McDowell*, Phil Mickelson, Kevin Na*, Andy Ogletree, Louis Oosthuizen*, Turk Pettit*, Ian Poulter, Charl Schwartzel*, Hudson Swafford, Peter Uihlein, Lee Westwood*.

* Spelare som har avskrivit sig sitt PGA-medlemskap.

Källa: PGA-touren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons