Annons

Piskade och slog hästen – slipper åtal

Hästen Saint Boy piskades och slogs upprepade gånger av den tyska ryttarinnan Annika Schleu.
Bilderna från hoppningen i den moderna femkampen i Tokyo-OS upprörde djurvänner.
Men tyskan slipper åtal.
Ridsport • Publicerad 11 januari 2022
Tyskan Annika Schleu gråter efter misslyckandet i OS. Nu är det klart att hon slipper åtal för hanteringen av hästen Saint Boy. Arkivbild.
Tyskan Annika Schleu gråter efter misslyckandet i OS. Nu är det klart att hon slipper åtal för hanteringen av hästen Saint Boy. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Åklagarmyndigheten i Potsdam har lagt ned förundersökningen där Annika Schleu och hennes tränare Kim Raisner misstänktes för djurplågeri.

Beslutet grundades på att hästen inte skadades, att händelseförloppet var kort och för att Schleu befann sig i en fysisk och psykiskt pressad situation.

Annons

Åklagaren menade även att förseelsen inte kommer att upprepas eftersom hoppningen plockas bort från den moderna femkampen till nästa OS, i Paris 2024.

Schleu var en av favoriterna till OS-guldet i Tokyo. I hoppningen tilldelades hon Saint Boy, men ryttare och häst kom inte överens och ekipaget uteslöts

Raisner stängdes av från OS för sin medverkan i misshandeln av hästen.

Både Schleu och Raisner har sedan spelen i somras skänkt pengar till en välgörenhetsorganisation.

Raisner fick efter den uppseendeväckande händelsen i Tokyo kravet på sig att genomgå en djurskyddsutbildning för att få fortsätta medverka vid internationella tävlingar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons