Annons

Poromaa: "Får väl inte en krona för touren"

Efter fredagens sprintdebacle stod William Poromaa, 22, i valet och kvalet om han skulle avsluta Tour de Ski.
En fortsättning blev det – men särskilt lönsamt blir det inte.
Längdskidor • Publicerad 7 januari 2023
William Poromaa klandrar sig själv.
William Poromaa klandrar sig själv.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

William Poromaa stod för en stark insats när han blev sexa i masstarten över 15 kilometer, tourens näst sista etapp. Men någon topplacering i totalen är bara att glömma.

Fredagens sprint, där han blev diskvalificerad efter dubbla överträdelser och fick ett tre minuters tidstillägg, gör att han är för långt efter för att hota.

Annons

– Jag var less och hade tankar på att åka hem redan i går. Men jag känner mig i så pass bra form och har chansen att göra något fint. Jag stannar kvar och kör klart och så får vi ta det för vad det är, säger Poromaa, som är 26:a efter lördagens etapp, runt fyra minuter från pallen.

"Tappade huvudet"

22-åringen klandrar sig själv efter fredagen och menar att det inte fanns någon anledning att protestera mot straffet.

– Jag tappade huvudet i går (fredag). Jag vill för mycket och gör misstag och jag har inte råd med det, säger han.

Det är dels en resultatmässig smäll och dels en ekonomisk smäll.

– Jag får inte en krona för den här touren. Det blir tufft, men samtidigt kan jag inte "blamea" dem. Det är jag som har gjort fel, säger han.

TT: Hur mycket svider det här med prispengarna?

– Jag överlever. Det är inte det som är grejen men det är klart det är gött att tjäna lite pengar när man är iväg och tävlar.

Grisar sig upp

Trots det tuffa utgångsläget inför söndagens avslutande med finalklättringen uppför Alpe Cermis kommer Poromaa göra vad han kan – och han är beredd att grisa sig uppför slalombacken.

– Ja, jag tror väl det. Nu har jag ändå kört hela skiten så det är väl bara att göra det. Men det känns för jävligt. Jag menar, jag har gjort en otroligt stabil tour men det genererar inte i någonting, säger han.

Fakta: Totalställningen i Tour de Ski

1. 1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge. 2) Calle Halfvarsson, Sverige, +1 minut och 2 sekunder. 3) Pål Golberg, Norge, +1.14. 4) Federico Pellegrino, Italien, +1.27. 5) Simen Hegstad Krüger, Norge, +1.45.

Övriga svenskar: 23) Eric Rosjö, +4.19. 26) William Poromaa, +5.02. 33) Oskar Svensson, +6.05. 36) Johan Häggström, +6.14

+ Så fortsätter touren

Etapp 7, söndag: Val di Fiemme, 10 kilometer, masstart, fri stil (finalklättring), damer och herrar (11.00/12.45).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons