Annons

Positivt när anbuden öppnades

Tre företag vill bygga Växjös nya fotbollsarena. Anbuden är öppnade, men ett beslut från Öster kommer först om några veckor.
Sport • Publicerad 8 oktober 2010

Efter de senaste dagarnas diskussioner om vad kommunen och Öster garanterat Svenska Fotbollförbundet och Uefa, det europeiska fotbollförbundet, tog arenaplanerna ett viktigt steg framåt under fredagen. Anbud från tre olika byggföretag öppnades och enligt Östers ordförande ser det lovande ut.

– Vi tycker att de arenor som presenterats är mycket tilltalande. Sen är det som vanligt att erfarenheten från andra platser visar att det krävs att man knådar dem för att inte får några överraskningar. Det vill vi undvika till varje pris, säger Claes Lövgren.

Annons

Positiv är även Claes Risberg, projektledare för bygget av den nya arenan.

– Den spontana reaktionen är att det känns väldigt bra och vi har i vart fall två väldigt fina anbud som vi kommer att förhandla vidare med nu, säger han.

Behöver ni pruta mycket för att hålla er inom de ekonomiska ramarna?

– Den frågan går inte att svara på just nu. Det tar några veckor med utvärdering av både förslagen och priset. Någon gång i början av november ska vi ha det genomarbetat. Det gäller att se till att anbuden innehåller det som de ska innehålla.

Men era planer försämras inte av de lämnade förslagen?

– Nej, det tycker jag inte, säger Claes Risberg.

Växjös nya fotbollsarena kommer att ha en publikkapacitet på 12 000 åskådare, 10 000 personer på sittplats och 2 000 personer på ståplats. De sistnämnda platserna kan också omvandlas till sittplatser om det krävs. Underlaget kommer att bli naturgräs.

Öster hade både konstgräs och naturgräs i sina anbudshandlingar, men eftersom Växjö tilldelats fotbolls-EM för damer 2013 blir det naturgräs. Det är något som Uefa kräver. Planen är att arenan ska vara klar i april 2012. De ekonomiska ramar som nämnts är att bygget kommer att kosta cirka 220 miljoner kronor.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons