Annons

Presidenten: "En häxjakt" på Djokovic

Novak Djokovics nekade inträde i Australien har förvandlats till en storpolitisk affär.
Serbiens president Aleksandar Vucic kallade det hela för "en politisk häxjakt", pappa Srdjan menade att sonen blir korsfäst som Jesus – och i Belgrad samlades människor för att protestera.
Tennis • Publicerad 6 januari 2022
Protester i serbiska huvudstaden Belgrad.
Protester i serbiska huvudstaden Belgrad.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Tennisens världsetta stoppades på flygplatsen i Melbourne, och nekades inträde i Australien för spel i grand slam-turneringen Australian Open. Djokovic, som hävdade att han hade rätt att spela i turneringen utan att vara fullvaccinerad mot covid-19, befinner sig i nuläget på ett karantänhotell i Melbourne. 34-åringens visum har dragits tillbaka – och på måndag kan han tvingas lämnas Australien.

Det har fått känslorna att blossa upp i serbens hemland.

Annons

– Något som inte är rättvist är den politiska häxjakten (mot Djokovic), av alla inklusive den australiske premiärministern som låtsas som att reglerna gäller alla, sade Serbiens president Aleksandar Vucic till serbiska medier.

I huvudstaden Belgrad ledde Novak Djokovics pappa Srdjan en demonstration som samlade ett hundratal personer utanför landets parlament.

– Vi vill inte ha våldsamheter – bara stöd, ropade Srdjan i en megafon till publiken.

"Novak blir också korsfäst"

I folkhavet syntes såväl serbiska flaggor som hemmagjorda skyltar. En hade budskapet: "De är rädda för den bäste, stoppa coronafascismen".

Tidigare under torsdagen jämförde pappa Srdjan sonen med Jesus.

– Jesus korsfästes och tvingades utstå många saker, men han lever fortfarande kvar med oss. Novak blir också korsfäst... han är den bästa idrottsmannen och mannen i världen. Han kommer att härda ut, sade Srdjan.

Muntlig protest

Serbiens utrikesdepartement meddelade också att en muntlig protest har kommunicerats till Australiens ambassadör, gällande "olämplig behandling" av Djokovic.

"Djokovic är ingen brottsling, terrorist eller illegal invandrare, men han behandlas som det av australiska myndigheter vilket fullt förståeligt gör hans supportrar och invånare i Serbien upprörda", lyder ett uttalande från utrikesdepartementet.

Från serbiskt håll kommer man, enligt rapporter, att be australiska myndigheter att låta Djokovic, i väntan på ett beslut i frågan, få bo i det hus i Melbourne som han har hyrt.

Alla i Belgrad var emellertid inte upprörda gällande Novak Djokovic-fallet.

– De (Australien) släpper inte in någon i sitt land som kommer från en annan kontinent med lera på sina skor, och än mindre någon som inte är vaccinerad mot en smittsam sjukdom, sade en Belgradinvånare till AFP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons