Annons

Publiken gav Kälebo energi

När Växjö Marathon i helgen avgjordes för 17:e gången kom 285 löpare till start. 248 tog sig i mål och snabbast av dem alla var Ljungbykillen Michael Kälebo, tävlandes för IFK Halmstad.
Sport • Publicerad 18 oktober 2010
Michael Kälebo hade tillräckligt med krafter för att hålla undan i täten, men Ljungbykillen var rejält trött vid målgång.
Michael Kälebo hade tillräckligt med krafter för att hålla undan i täten, men Ljungbykillen var rejält trött vid målgång.Foto: Lena Gunnarsson
Emma Berntsson, Elmhults SC.
Emma Berntsson, Elmhults SC.Foto: 
Det blev jämtländsk seger i damklassen genom Annika Eriksson som sprang Växjö Marathon på strax under tre timmar.
Det blev jämtländsk seger i damklassen genom Annika Eriksson som sprang Växjö Marathon på strax under tre timmar.Foto: Lena Gunnarsson

– Ett jättefint lopp med bra bana och fint väder. Sedan får man extra energi av att det är folk som hejar på en under hela loppet, beskriver Michael Kälebo den drygt 4,2 mil långa banan som slingrar sig åtta varv runt Växjösjön med omnejd.

I lördags strålade solen, vinden ven knappt och hade det bara varit några plusgrader mer än de fem som bjöds hade förhållandena varit näst intill ideal- iska.

Annons

Michael Kälebo kommer ursprungligen från Ljungby och har tidigare tävlat för Brittatorps TK och det här var första gången som han sprang Växjö Marathon.

Loppet lade han upp redan innan start när han snackade ihop sig med Skillingarydslöparen Christer Ryman om att de båda skulle hjälpas åt att växelvis dra i täten. Så blev också fallet, tills det återstod ungefär knappa milen då Michael skaffade sig en lucka och kunde sedan i ensamt majestät passera mållinjen på tiden 2.43,41.

Men det var nära att Ryman hann i kapp på slutet.

– Efter 40 kilometer slängde jag en blick bakåt och då såg han väldigt stark ut, men jag vet att jag är en ganska bra i spurten, säger Kälebo som i mål var 17 sekunder före Ryman.

– Jag ska försöka försvara titeln nästa år, säger 2010 års segrare i solsken.

En som heller aldrig hade sprungit maran i Växjö tidigare är Annika Eriksson, Trångsvikens IF, som vann damklassen på tiden 2.57,52 och därmed sprang under tre timmar för tredje gången i karriären.

– Det var lite segt de sista varven. Framförallt på det näst sista varvet där jag fick en liten mental svacka, men det kändes ändå hyfsat över lag, säger Annika vars förberedelser har varit långt i från optimala.

– Efter att jag bröt halvmaran på SM hade jag egentligen lagt ner säsongen, men förra veckan bestämde jag mig för att springa ett maratonlopp till, säger jämtländskan som distanserade den näst snabbaste kvinnan, Annika Bardh, SK Graal, med nästan fem minuter.

Strömsnäsbrukslöparen noterades för 3.02,48 och vann K35-klassen och var 33 sekunder snabbare än klubbkamraten Ida Bladh-Johansson som därmed kom trea totalt på damsidan.

59 sekunder efter Ida sprang Emma Berntsson, Elmhults SC, i mål som fyra. På helt andra dojor än de hon hade snörat på sig innan loppet startade.

Annons

– De var för lätta så jag var tvungen att byta skor efter halva loppet, säger Emma, hyfsat nöjd med loppet även om hon hade siktet inställt på pallen, vilket tiden 3.04,20 inte riktigt räckte till.

– Men jag slog i alla fall mitt personbästa.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons