Annons

Publiken på baren i glädjerus

89 minuter in på VM-matchen Sverige och Paraguay exploderar Sports i Växjö i ett glädjerus. Publiken på sportbaren har slitits mellan hopp och förtvivlan.
Sport • Publicerad 16 juni 2006
Matchen avgjord. Christian Olsson skriker ut sin glädje på Sports efter Fredrik Ljungbergs segermål.Foto: Per-Erik Sandebäck
Matchen avgjord. Christian Olsson skriker ut sin glädje på Sports efter Fredrik Ljungbergs segermål.Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Fredrik Ljungbergs mål blir förlösande.

Alla vill bara krama om varandra och vråla Sverige, Sverige och Sverige.

Annons

- Den här fotbollskvällen var den jobbigaste på bra länge, men på ett positivt sätt, säger Helena Lorentzon bakom bardisken. Kvällen påminde om Champions League-finalen.

Vår tv-kväll börjar i sydamerikanskt tecken.

Sydamerikansk optimism På Tallgården i Växjö har många från Paraguay, Argentina, Uruguay och Chile samlats för att se matchen på storbild och käka småländska isterband.

- Paraguay gör första målet genom Roque Santa Cruz, sedan gör Paraguay mål igen, innan Svertige får ett tröstmål, tippar Atila Ruiz, samtidigt som hon bjuder på soppa Paraguay, en mix på majsmjöl, ost, mjölk och krydda.

- Typisk indianmat, sedan ska vi äta svenskt, färklarar Atila.

Samuel Santander tror på motsatta siffror, 2-1 till Sverige.

Så går snacket och föreståndaren Tomas Sjöberg drar igång några traditionella svenska hejaramsor som uppladdning. De flesta hänger med.

- Fotbollen betyder enormt mycket för människorna här. Men på ett positivt sätt och de har alltid glimten i ögat, säger Tomas.

Hårt tryck i hallen Bashir Mohamud och Abdirashiid Sugulle spelar schack i rummet bredvid. Tvn står på i bakgrunden.

- Tittar vi blir det mål, förklarar de.

Annons

I Växjö Ishall är det bra tryck bland flera av de 400 gästerna. Alla lovordar arrangemanget som Öster, Växjö Lakers och Intersport skapat.

- Vi Växjöbor får i ishallen något att samlas kring när det är stora grejer ute i världen. Men vi svenskar behöver några öl innanför västen innan stämningen höjs, säger Lena Liljedahl, som just sett Zlatan Ibrahimovic missa en målchans.

- Det är som förgjort för Sverige att få bollen i mål, säger hockeyprofilen Johnny Moberg.

På Sports, och angränsande Pauze, är det långt ifrån paus. Många fotbollsälskare följer matchen här på de många tv-skärmarna.

- Oroväckande. Det är alldeles för likt den förra VM-matchen, konstaterar Stefan Ternstedt i pausen.

Stefan skulle få fel.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser gör Fredrik Ljungberg segermålet.

Resten kan ni räkna ut.

Utanför redaktionsfönstret tutar just nu en bil med en stor svensk flagga i fönstret.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons